Izvor: Promo | Ponedeljak, 09.09.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Starogradnja diže cenu novogradnji

(Foto: Shutterstock)
Kako broj prodatih stanova daleko premašuje broj novoizgrađenih, građani brzo donose odluku o investiranju u nekretnine koja im obezeđuje siguran prihod.

Ukupna novčana vrednost kupoprodajnih ugovora sklopljenih u Srbiji u prvoj polovini 2019. godine iznosi 1,8 mlrd EUR. Ovaj podatak, kao i činjenicu da je ovu sumu obezbedila prodaja 47.000 neprokretnosti, izneo je Republički geodetski zavod, te je u ovom segmentu vidan skok od 12% u odnosu na prošlu godinu. Na rast cena stanova najviše utiče to što je tražnja konstantno veća od prodaje, pa broj prodatih jedinica daleko premašuje broj novoizgrađenih.

- Broj prodatih stanova u većini beogradskih opština tri puta je veći od broja novoizgrađenih jedinica u prošloj godini, a u 2018. godini u prodaji je zabeležen rast od 20% u odnosu na 2017. Kupci se okreću starogradnji, što dovodi do skoka cena. Na cenu novogradnje utiču mesto, kvalitet gradnje, dodatni sadržaji, ali i renome investitora. S druge strane, u starogradnji je ključno u kakvom je stanju stan, odnosno koliko je potrebno uložiti u njegovo renoviranje - rekla je Mina Kalezić, direktor marketinga i prodaje u konsultantskoj kući CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe.

Dok su pre nekoliko godina kupci investicionih nekretnina mahom bili iz Srbije, u poslednje vreme u stanove koje naknadno uglavnom prodaju ili iznajmljuju, ulažu i naši ljudi iz dijaspore, kao i brojni strani državljani, i to najčešće iz zemalja odakle potiču investitori stambenih kompleksa.

Zanimljivo je i to što se najbrže prodaju najskuplje nekretnine, koje osim samog doma, nude i novi koncept stanovanja koji podrazumeva miks stambenog i hotelskog sadržaja, ili komplekse zatvorenog tipa sa recepcijom, obezbeđenjem, sportskim sadržajima, privatnim parkom, bazenom i spa sadržajima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.