NavMenu

U planu nova gradnja na novosadskoj Podbari

Izvor: Radio 021 Utorak, 03.09.2019. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Novi Sad)
Grad Novi Sad je na javni uvid stavio urbanistički plan dela Podbare, koji predviđa nadogradnju postojećih ili izgradnju potpuno novih zgrada.

Radi se o Planu detaljne regulacije prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice.

Urbanisti su, između ostalog, naveli da se prostor uz ulice Zlatne grede i Save Vukovića čuva, jer je deo Almaškog kraja koji je pod zaštitom kao kulturno-istorijska celina. Planira se očuvanje postojećih objekata u ovom delu, odnosno u ulicama Lončarska, Zlatne grede, Skerlićeva, ali se opet dozvoljava minimalna rekonstrukcija u okviru parcela. Biće zadržane prizemne ili jednospratne kuće.

Na više lokacija u preostalom delu Podbare, dozvoljava se nadogradnja do maksimalna četiri sprata sa potkrovljem, a u Ulici Marka Miljanova i do pet spratova i potkrovlje. Za Šumadijsku ulicu se navodi da je bespravnom izgradnjom na pojedinim objektima formirano više etaža u potkrovlju, pa idu u visinu i preko pet spratova, ali se ostavlja mogućnost da se sve bespravno sagrađeno legalizuje.

Što se tiče novih objekata, najviše njih se planira u Daničićevoj, na Trgu republike i u Miloša Bajića, gde se postojeće dvospratnice menjaju mahom trospratnicama. Urbanisti su ostavili i mogućnost da se postojeći objekti zadrže i samo nadograde. Zadržali su i žutu opeku u ove tri ulice, odnosno pored Riblje pijace, što je prema ranijoj odluci jedina lokacija u Novom Sadu koja će zauvek zadržati žuti klinker, kao sećanje na nekadašnji Novi Sad koji je imao desetine ulica pokrivenih ovim materijalom.

Kada je u pitanju saobraćaj, u planu je da se na uglu Marka Miljanova, Zemljane ćuprije, Milana Rakića i Đorđa Rajkovića sagradi kružni tok.

Ostale izmene u saobraćaju će biti izvedene u okviru planirane rekonstrukcije Marka Miljanova, a sada će biti i ugrađene u plan.

Urbanisti su naveli i da se u tzv. Bloku 16, što je stambeni kvart između Miloša Bajića, Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova i Dušana Vasiljeva, predviđa uređenje unutrašnosti i uklanjanje nelegalnih garaža, a zadržavaju se legalizovane koje imaju 20 mesta i još preko 50 blokovskih parking mesta.

Uz Toplanu Istok, na prostoru između Šumadijske i Kosovske ulice, planira se gradnja garaže od oko 2.300 kvadrata gde bi bilo mesta za 350 vozila. Ova garaža bi imala podrum ili suteren i tri sprata.

Dodajmo da je planirano da se Saobraćajna škola proširi na obližnju parcelu, a da između Srednjoškog doma i OŠ "Đura Daničić" u Dušana Vasiljeva bude izgrađen vrtić, tj. jednospratni objekat od preko 1.000 kvadrata za 180 dece.

Nadogradnjom i gradnjom novih objekata ovaj blok bi povećao broj stanovnika sa sadašnjih 6.400 na 8.400, odnosno broj stanova bi sa 2.408 skočio na 3.014. Ne navodi se koliko sada ima parking mesta, ali bi prema novoj podeli bilo oko 1.750, s tim da bi u garažama bilo 670 mesta, 209 u blokovskim parkinzima i 875 na uličnim parkinzima.

Plan je na javnom uvidu do 13. septembra i može se pogledati na sajtu JP "Urbanizam", u mesnim zajednicama "Podbara" u Kosovskoj 41 i "Dunav" na Beogradskom keju 19a, kao i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3. Prigovori se podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

Javna sednica na kojoj će Komisija za planove razmatrati prigovore i plan će biti 3. oktobra u 9 časova u Plavoj sali Skupštine grada u Žarka Zrenjanina 2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.