Izvor: Politika | Nedelja, 01.09.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Generalni urbanistički plan Beograda pokazaće da li je opravdana izgradnja nacionalnog stadiona na nekoliko stotina hektara

Ilustracija (Foto: Stefan Ml/shutterstock)
Prestonica bi u leto 2021. godine trebalo da dobije novi Generalni urbanistički plan Beograda 2041, kojim će biti obuhvaćen 77.851 hektar, odnosno teritorija 12 gradskih opština, izuzimajući Mladenovac, Sopot, Lazarevac, Barajevo i Obenovac.

Paralelno, urbanisti će menjati plan nižeg reda, odnosno Plan generalne regulacije. Razlog je što ova dva plana nisu bila usklađena.

- To znači da se više neće moći desiti da imate pogrešnu namenu u nekom delu grada. Novi GUP pokazaće i da li je opravdano graditi na nekoliko stotina hektara nacionalni stadion u Surčinskom polju, sa neophodnom infrastrukturom, rekreativinim, turističkim i komercijalnim sadržajima - rekao je za Politiku gradski urbanista Marko Stojčić.

Na izradi novog planskog statuta biće angažovano 400 stručnjaka iz različitih oblasti.

Poslednje izmene, iz novembra 2016. godine, kada su dva pomenuta plana usvojena, naišao je na kritike. Naime, rauzlog je bilo dozvoljeno zidanje stambenih kompleksa u Makiškom polju, odnosno smanjenje zaštitne zone vodoizvorišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.