NavMenu

Šta sve predviđa plan detaljne regulacije za sportski kompleks na Zvezdari

Izvor: eKapija Utorak, 27.08.2019. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)Ilustracija
Plan detaljne regulacije za sportski kompleks na Zvezdari obuhvata površinu oko 11,46 hektara. Postojeća namena površina je za saobraćajnice, kao i za stanovanje, komercijalne sadržaje, neizgrađeno zemljište, zelene površine i površine za sportske objekte i komplekse.

Planirane površine javnih namena su mreža saobraćajnica, komunalna staza, depadans predškolske ustanove, dok su planirane površine ostalih namena: sportsko-rekreativni kompleksi, zona porodičnog stanovanja, zone mešovitih gradskih centara u zonama srednje i niske spratnosti, zona komercijalnih sadržaja u zoni niske spratnosti.

U okviru kompleksa mogući su sledeći sportski objekti: fudbalski tereni (trava ili veštačka trava); otvoreni sportski tereni (rukomet, mali fudbal, košarka, odbojka, tenis); zatvoreni sportski objekti (sportska sala, zatvoreni bazeni); otvoreni bazeni i mini akvapark; sportski baloni i sportski poligoni.

Na građevinskoj parceli dozvoljena je izgradnja više sportskih objekata.

Kada je reč o mreži saobraćajnica, planirana je regulacija ulice Ljubice Luković, uklapanje produžetka ulice Veljka Dugoševića u ulicu Volginu, a definisan je i produžetak ulice Pante Srećkovića. Između ulica Pante Srećkovića i Ljubice Luković planirana je ulica Nova 1, kolovozom širine šest metara i obostranim trotoarima od dva metra.

- U cilju obezbeđivanja pristupa blokovima tri i četiri planirane su: ulica Nova 2, širine kolovoza 3.5 metara i obostranim trotoarima od 1.5 metar, i ulica Nova 3, širine kolovoza 6 metara i obostranim trotoarima od 1.5 metar - navodi se u planu.

U planu se navodi da je kapacitet nove izgradnje potrebno utvrditi u skladu sa kapacitetima postojeće komunalne infrastrukture. Prostor za parkiranje potrebno je obezbediti na pripadajućim parcelama ili u podzemnim etažama planiranh objekata, a broj podzemnih etaža definisati posle izvršenih geotehničkih istraživanja.

Ne dozvoljava se izgradnja objekata druge namene, koji nije u funkciji sporta i rekreacije; dozvoljene su namene poput ugostiteljstva, trgovine i slično. Nije dozvoljena izgradnja proizvodnih objekata, osim objekata "male privrede", kao ni izgradnja stanica za snabdevanje gorivom. Nije dozvoljena izgradnja skladišta, kao ni objekata koji mogu da zagade životnu sredinu.

U planu se navodi i da je pri projektovanju i izgradnji planiranih objekata neophodno primeniti mere energetske efikasnosti.

Zelenilo podrazumeva formiranje novih i dopunu postojećih drvoreda, koji će se saditi u zatravljene trake (baštice) u delu ulice Pante Srećkovića do granice plana, kao i u delu ulice Ljubice Luković do raskrsnice sa Volginom ulicom.

Planirana namenaPlanirana namena


Za ukupan broj stanovnika oko 1.100 na teritoriji plana u okviru zone mešovitog gradskog centra, zona M5, paniran je smeštaj dece u okviru depandansa predškolske ustanove za ukupan broj od 80 dece, uz ulicu Nova 1. Bruto površina objekta je 520 m2.


Planiran je smeštaj učenika u okviru postojeće Osnovne škole "1.300 kaplara".

Nije planiran novi objekat primarne zdravstvene zaštite, niti objekti socijalne zaštite.

U perifernoj zoni C2 dozvoljeno je građenje zgrade sa četiri stana, uz komercijalne sadržaje. Dozvoljena je izgradnja jednog stambenog objekta u duhu savremene arhitekture.

U mešovitom gradskom centru u zoni srednje spratnosti M5 dozvoljena je izgradnja jednog objekta na parceli. U prizemlju su obavezni komercijalni sadržaji , izuzev dela objekta gde se planira depadans. Na parceli se može graditi i samo višespratna kolektivna garaža.

Zona niske spratnosti M6 podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Na parceli se može graditi i samo višespratna kolektivna garaža. Dozvoljena je izgradnja jednog objekta.

Zona K3, komercijalni sadržaji niske spratnosti, podrazumevaju višefunkcionalne poslovne kmplekse, od trgovina na malo, preko hotela do izložbenih prostora i tako dalje, a na parceli se može graditi i samo višespratna kolektivna garaža. Dozvoljena je izgradnja više objekata.

Geološko-geotehničku dokumentaciju za potrebu izrade Plana uradilo je preduzeće Geomehanika iz Beograda.

Plan detaljne regulacije za sportski kompleks na Zvezdari nalazi se na javnom uvidu do 19. septembra 2019. godine, u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.