Izvor: eKapija/B92 | Nedelja, 18.08.2019.| 23:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kopernikus na prostoru bivšeg Buvljaka zida Kopernikus Tower, najviši neboder u zemlji

(Foto: Google Maps/screenshot)
Beograd dobija velelepno izdanje nebodera - Kopernikus Tower - koji će biti najviša građevina u zemlji.

Kompanija Kopernikus sa zadovoljstvom ističe da je na današnjoj licitaciji (petak, 16. avgust 2019.) pobedila konkurenciju i kupila zemljište u Bloku 43 u Novom Beogradu na kojoj se trenutno nalazi otvoreni tržni centar "Buvljak".

Vrednost investicije iznosi 20 mil EUR, a na datoj parceli koja se prostire na površini od 2,05 hektara, kompanija Kopernikus planira da izgradi najmoderniji i najveći poslovni kompleks ne samo u zemlji već i u čitavom regionu.

Poslovni objekat biće svojevrsno remek-delo arhitekture i dizajna. Ambiciozni građevinski planovi uskoro će doživeti svoju realizaciju, a prestonica će dobiti neboder - Kopernikus Tower - najvišu zgradu koja će sve zadiviti i promeniti izgled celog novobeogradskog kvarta i grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je ranije danas da je zemljište u Bloku 43, koje se nalazi preko puta buduće autobuske stanice na Novom Beogradu, prodato za 2,36 milijardi dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Kako je rekao, osim prihoda od prodatog zemljišta, u budžet grada biće uplaćen i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji će investitoru biti obračunat u postupku pribavljanja građevinske dozvole, preneo je Beoinfo.

– Za učešće na licitaciji prijavila su se tri zainteresovana investitora, a najveću ponudu za lokaciju od dva hektara dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, prodato zemljište nalazi se na poziciji sadašnjeg Otvorenog tržnog centra, koji će sa ove lokacije biti izmešten u naredne dve godine, što je obaveza Grada Beograda.

– Lokacija je obuhvaćena urbanističkim planom za kompleks autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu i nalazi se na površinama namenjenim za komercijalne zone i gradske centre gde je moguće graditi poslovne sadržaje, ali i stambene zgrade, s tim da stambena namena može biti zastupljena najviše 80% – rekao je Vesić i dodao da će za sve što se bude gradilo na ovoj lokaciji saglasnost davati Komisija za planove Skupštine Grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika precizirao je da je obaveza investitora da izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta radi povezivanja objekata sa gradskom infrastrukturom.

– Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda urediće javno građevinsko zemljište u skladu sa planom detaljne regulacije i programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta – rekao je Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.