NavMenu

Hotel Beograd ponovo će biti simbol Leskovca - Novi vlasnici ruiniranom zdanju vraćaju stari sjaj (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.08.2019. 15:32
Komentari
Podeli
Budući izgled hotela Beograd u LeskovcuBudući izgled hotela Beograd u Leskovcu
Hotel Beograd, jedan od simbola Leskovca prodat je u februaru 2019. godine, a novi vlasnici, direktori leskovačkih firmi Home Centar Vera d.o.o. i Stefaneli, Dragan Stanisavljević i Siniša Ristić, odmah su krenuli sa rekonstrukcijom do tada ruiniranog zdanja.

Kako za eKapiju kaže jedan od vlasnika, Dragan Stanisavljević, rekonstrukcija se obavlja u dve faze.

- Prva faza radova trebalo bi da bude završena do kraja 2019. godine. Tada bi trebalo da bude gotova fasada hotela i da bude otvoren za goste podrum, prizemlje i eventualno prvi sprat. Dakle osim restorana sa 650 mesta, biće i lokali, ali i još jedna mala sala u prizemlju, kako je i ranije bilo - kaže Stanisavljević.

On dodaje da je pred njima još mnogo posla s obizirom na stanje u kom je hotel bio, kao i da će se potruditi da sve završe u planiranim rokovima.

- Plan je da u se drugoj fazi rekonstruišu smeštajni kapaciteti, odnosno da od dve ili tri sobe napravimo po jednu sobu ili apartman. Trebalo bi da hotel nakon rekonstrukcije ima oko 100 apartmana i soba - kaže Stanisavljević.

U planu je da hotel dobije mnoge sadržaje, poput spa centra, kao i kafić na krovu hotela do koga će gosti stizati panoramskim liftom i sa koga će se videti ceo grad.


Idejno rešenje za rekonstrukciju hotela Beograd uradio je biro za projektovanje, planiranje i izvođenje radova u građevinarstvu Inkoprojekt inženjering iz Leskovca.

- Ulična fasada se kompletno rekonstruiše uz težnju da se u što većoj meri sačuva postojeći izgled. Predviđeni su radovi na energetskoj sanaciji objekta u skladu sa eleboratom energetske efikasnosti koji je deo idejnog projekta. Energetskom sanacijom objekta planiran je promena stolarije na objektu kao i sanacija fasadnog omotača - kaže Žarko Ljubić iz Inkoprojekta za eKapiju.

Kako se navodi u opisu radova, u većem delu prizemlju hotela u skladu sa potrebama tržišta biće smešteni lokali, kako bi se omogućio pristup lokalima noseća konstrukcija prizemlja se spušta na nivo terena. Restoran i bašta Hotela Beograd biće izmeštani na spratnu etažu koja je predviđena u nivou nekadašnje galerije - međusprata restorana. Hotelske prostorije: hol, info pult, "lounge" bar se zadržavaju i osavremenjuju.

- Premeštanjem restorana na etažu iznad, čuveni restoran i terasa Hotela Beograd nastaviće da egzisitra. Pozicioniranjem restrana iznad prometnog Bulevara Oslobođenja omogućiće se mirnija i intimnija atmosfera u restoranu - navodi se u opisu projekta rekonstrukcije i dogradnje hotela Beograd.

U drugoj fazi radova predviđena je zamena dotrajalih instlacija u celom objektu, kompletna rekonstrukcija i osavremenjavanje svih soba, kao i spajanje postojećih soba sa ciljem da se u hotelu pojavi određen broj luksuznih apartmana. U okviru hotela planirani su i prateći sadržaji: fitens centar, teretana, igraonica i sale za konferencije.


- Drugom fazom obuhvaćena je i rekonstrukcija kompletne fasade uz primenu savremenih materijala i rasvete sa ciljem da Hotel Beograd postane prepoznatljivo obeležje grada Leskovca. Planirani oblik spoljašnjeg omotača hotela je u maniru savremene arhitekture i po ugledu na svetske hotele - navode projektanti.
Uz objekat na mestu postojećeg parkinga planirana je i podzemna garaža za goste hotela.

Inače, leskovački privrednici su pre četiri godine kupili i hotel Dubočicu u Leskovcu, a za njenu kupovinu izdvojili su tada 99 miliona dinara.

- Ono što je sigurno je da ćemo oživeti i jedan i drugi objekat. Biće to simboli Leskovca kao što su nekada bili. Za godinu do dve, kada sredimo Hotel Beograd, sijaće onim istim sjajem kao nekada - rekao je tada Stanisavljević.

Hotel Beograd, jedan od simbola Leskovca, je bio vlasništvo HUP Balkan, odnosno BBC Investa iz Beograda. On ga je napustio godinu dana posle privatizacije, pa je on više od 10 godina bio ruiniran.

(Foto: Shutterstock/djphotographics)

Dva puta je nekadašnji simbol Leskovca goreo u požaru, kada je uništeno 600 m2 u prizemlju, odnosno, bivša velika i mala sala, kuhinja i ostali prostor.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.