Izvor: eKapija | Sreda, 17.07.2019.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Savski i Travnički trg u Beogradu kao medaljoni grada - Kako autori projekta City Lockets vide javni prostor (FOTO)

(Foto: City Lockets)
City Lockets, projekat uređenja Savskog i Travničkog trga u Beogradu predstavljen je na nedavno održanom Salonu pejzažne arhitekture u Beogradu. Milena Vukmirović, Ivana Vujović, Nataša Petković i Đorđe Ilić autori su ideje o gradskim medaljonima.

- Projekat je baziran na principima funkcionisanja mreže otvorenih javnih gradskih prostora. Značenje reči "medaljon" se u urbanom kontekstu može povezati sa komponentama mreže otvorenih javnih gradskih prostora kao što su destinacije (trgovi i pijacete) i mestima od značaja za razvoj grada i jačanje identiteta građana - rekla je za eKapiju Milena Vukmirović.

Dodala je da se "značaj Savskog trga ogleda u ideji da postane mesto sećanja na nastanak srpske države":

- Njegov primarni karakter definisan je spomenikom Stefanu Nemanji i budućim Muzejom istorije Srbije, koji će se naći u zgradi nekadašnje Glavne železničke stranice. Predloženi dizajn imao je za cilj transformaciju prostora na takav način da obezbedi njegovo višestruko korišćenje i da privuče veliki broj korisnika da provode vreme u njemu.

Drugi koncept koji je proizašao iz budućeg karaktera Savskog trga odredio je njegovo oblikovno rešenje. Predstavlja temu kalcedona i prstenaste strukture ovog minerala – Chalcedony rings. To je odredilo osnovno parterno rešenje trga.

- Dekompozicija koncentričnih prstenova iskorišćena je kao osnovni motiv predstavljanja diskontinuiteta u dostizanju razvojnih vizija srpske države tokom vremena i omogućila definisanje manjih celina koje su namenjene za smeštanje različitih sadržaja, dok su uobičajeni tonovi ovog minerala odredili materijalizaciju i teksturu trga - objasnila je Vukmirovićeva.
Chalcedony rings, Savski trg
Chalcedony rings, Savski trg (Foto: City Lockets)

Pomenute lokacije odabrane su zbog Međunarodnog konkursa za uređenje Savskog i Travničkog trga u Beogradu, koji je raspisan krajem 2018. godine. Iako rad nije nagrađen, autori su zadovoljni rešenjem koje je na odgovoran i promišljen način odgovorilo na niz pitanja i problema ovih prostora.

- Prvo pitanje se odnosilo na kretanje i saobraćajno rešenje u kome su i Savski i Travnički trg tretirani kao površine namenjene isključivo za pešačko kretanje i okupljanje različitih korisnika. To je bilo moguće izmeštanjem tramvajskih tokova na obod trga, koncentrično formiranjem nove regulacije Karađorđeve i Savske ulice, odnosno zatvaranjem Travničke ulice za motorni saobraćaj. Drugo pitanje odnosilo sa na aktiviranje samog prostora u odnosu na koje je predloženo rešenje obezbedilo poligon za smeštanje različitih sadržaja formiranjem mikro celina. Na kraju, važnu, ako ne i ključnu temu predstavlja zelenilo. Ono je raspoređeno po celoj površini trga u vidu visokog i niskog rastinja, a kao poseban oblikovni, ali i funkcionalni element predstavlja predlog dvostrukog drvoreda koji se pruža po obodu trga i dodatno potencira njegovu kružnu formu - naglasila je sagovornica našeg portala.

Dodala je da se svi otvoreni javni gradski prostori mogu tretirati kao medaljoni, bez obzira da li su od značaja za nivo grada ili predstavljaju neki lokalni javni prostor.

Ovaj projekat neće biti realizovan, rekla je Milena Vukmirović, ali i istakla da su neke njegove prepoznatljive karakteristike ugrađene u predlog rešenja uređenja Savskog trga, poput izmeštanja tramvajskog saobraćaja na obod trga i prstenasto formiranog drvoreda.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
City Lockets - Savski i Travnički trg kao medaljoni grada

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.