Izvor: Politika | Nedelja, 07.07.2019.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Umesto Staklenca na Trgu republike multifuncionalni kulturni objekat sa podzemnom garažom i stanica metroa

(Foto: ColorMaker/shutterstock.com)
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da prostor na Trgu republike koji već tri decenije zauzima privremeni tržni centar, takozvani Staklenac, nije dovoljno veliki za zgradu opere, kako je prvobitno bilo najavljeno i predlaže da buduća koncertna dvorana Filharmonije u novobeogradskom Bloku 13 bude dom i za operu i za sve velike koncerte klasične muzike.

Za tu ideju za koju, kako kaže još nije dobio zeleno svetlo nije kasno, jer konkurs za koncertnu dvoranu između Palate Srbija i trgovačko-poslovnog centra Ušće tek treba da bude organizovan.

- Na Trgu republike, gde su dve najznačajnije institucije srpske kulture, Narodno pozorište i Narodni muzej, uz Kulturni centar Beograda, trebalo bi da bude još jedan multifuncionalni kulturni objekat sa podzemnom garažom i stanica metroa. Slažem se da bi to mogla da bude dnevna soba Beograda u kojoj će preovladati kulturni i umetnički sadržaji, ali tako da privuku što više žitelja prestonice. Sprovešćemo anketu među građanima i kulturnim poslenicima da vidimo šta bi oni voleli na tom mestu - najavljuje Stojčić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.