Izvor: eKapija | Utorak, 25.06.2019.| 12:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od 2000. godine u Srbiji izgrađeno oko milion kvadrata industrijskih i logističkih objekata - Grinfild investicije najviše se isplate

Učesnici panela "Razvoj logistike i industrije"
Učesnici panela "Razvoj logistike i industrije"
Srbija je zemlja koja ima potencijal za razvoj logistike i industrije, zaključak je panela koji je održan u sredu, 19. juna u okviru konferencije REBEC 2019. Moderator panela bio je Aleksander Simoning iz kompanije Ekovis SEE, dok su njegovi sagovornici bili Vlatko Đuriček iz kompanije CTP Invest, Jelena Dražić iz Siemens Srbija, Nikola Đogatović iz kompanije Colliers International i Darko Đorić iz Mind grupe.

Na srpsko tržište dolazi sve više stranih investitora, a jedan od izazova koji imaju sve kompanije jeste pronalazak radne snage.

- Kada je Siemens došao u Srbiju, imali smo problem da nađemo, ne samo kvalifikovanu, već i bilo kakvu radnu snagu. Zato smo radili na tome da objasnimo ljudima zašto je dobro raditi za jednu veliku, internacionalnu kompaniju. Osim toga, bilo je teško pronaći i dobavljače. Sada organizujemo edukacije za mlade ljude, imamo stalno otvorena radna mesta u fabrici, svoje zaposlene vidimo kao deo porodice, deo velikog uspešnog sistema i to je ono čime se vodimo - rekla je Jelena Dražić iz kompanije Siemens.

Kompanija CTP Invest gradi logističke i proizvodne objekte na nekoliko lokacija u Srbiji, a osim usluge same izgradnje, svoje klijente savtuje u svim segmentima.

- Za svakog svog klijenta najpre radimo analizu tržišta, kroz razgovor sa klijentima utvrdimo što je ono što im je potrebno i na osnovu toga biramo lokaciju gde ćemo graditi objekat. Na primer, ako se kompanija bavi "high end" proizvodnjom, ako su joj potrebni inženjeri, Novi Sad je idealna lokacija. Isti slučaj je i sa Kragujevcom. Samu lokaciju za izgradnju objekata morate birati mudro, misliti o svim aspektima, pa i o budućim radnicima - istakao je Vlatko Đuriček iz kompanije CTP Invest.

Nikola Đogatović iz Colliers International, konsultantske kuće iz oblasti nekretnina, kaže da je kod izbora lokacije za investitora važno nekoliko faktora.

- Cena, postojeća infrastruktura i raspoloživa radna snaga. To su stvari o kojima mora voditi računa svaki investitor kada počinje poslovanje u nekoj zemlji. Danas je, zahvaljujući internetu, svima dostupna ogromna količina informacija, ali važno je imati one prave, zvanične podatke, kako biste na kraju doneli ispravnu odluku - istakao Đogatović.

Kao jedan od problema u Srbiji, on vidi i konstantan rast troškova izgradnje.

- Imali smo situacije sa klijentima koji naprave računicu kada je reč o izgradnji nekog objekta. Sledeći korak je dobijanje građevinskih i drugih dozvola. Kada na kraju, dođe do toga da može da se krene sa izgradnjom, shvatimo da su za nekih godinu dana troškovi porasli za oko 35%. To je nešto što svakako moramo uzeti u obzir u svakom momentu - rekao je Nikola Đogatović.

Sa njim se slaže i Vlatko Đuriček iz CTP Investa.

- Cenu zemljišta koje kupujete takođe morate pažljivo birati. Istina je da troškovi izgradnje rastu, i da će se taj trend i nastavti. Međutim, i dalje ima prostora za dobre tendere, niže cene i viši nivo izgradnje.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Petinov Sergey Mihilovich/shutterstock.com)
Kako je istakao, Srbija je zemlja koja je u prošlosti imala veoma razvijenu industriju. Investitori iz inostranstva to pamte, i nisu slučajno tu.

- Tržište nekretnina u Srbiji, tu računam i ovaj sektor industrije, konstanto raste i ima potencijal da se i dalje razvija. Iako nemamo tačan podatak koliko je tačno izgrađeno objekata za proizvodnju i logistiku, ugrubo možemo reći da je od 2000. do danas izgrađeno oko milion kvadratnih metara ovakvih objekata. Važno je naglasiti da i dalje ima prostora za rast. Ako gledamo na duže staze, svaki manji grad će u budućnosti imati bar jedan proizvodni objekat. To je veoma važno jer će na taj način doći do zapošljavanja, ali i do rasta plata - istakao je Đuriček.

Darko Đorić iz Mind Grupe ukazao je na probleme finansiranja, ali i pronalaska radne snage.

- Na početku nam je bilo jako teško da objasnimo ideju izgradnje Mind parka kao centra za kompetenciju u industriji šinskih vozila. Najpre smo se finansirali iz sopstvenih izvora, a onda su došli i ugovori sa bankama. Značajno je napomenuti da imamo odličnu saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu, pokrenuli smo i centar za edukaciju zaposlenih, a osim inženjera, imamo i obuku tehničkih radnika koji postaju spremni za rad na CNC mašinama - rekao je Darko Đorić, ukazujući i na značaj dolaska kompanije Siemens.

I Jelena Dražić iz Siemens složila se da je sektor nekretnina u industriji u Srbiji beleži rast.

- Kompanije koje dolaze u Srbiju sve više su svesne mogućnosti i resursa koja pruža naša zemlja. Investitora je sve više, kako onih koji grade objekte od nule, tako i onih koji traže brownfield investicije, ili žele da ostanu u Srbiji u sledećih 5-10 godina. I država mora da prepozna značaj ovog tržišta, na kraju, to je nešto što će se kao investicija vratiti Srbiji, jer će biti prepoznata kao zemlja perspektivna za ulaganje - istakla je Jelena Dražić.

Za dolazak investitora važna je i postojeća infrastruktura, složili su se učesnici panela. Prilikom izbora lokacije za izgradnju proizvodnog objekta ili logističkog centra, treba voditi računa i o blizini autoputa. To svakako privlači ulagače. Takođe, kako su naveli, značajno je i pitanje transporta roba, ali i poštovanje rokova isporuke.

- U Srbiji se radi na unapređenju železničke infrastrukture. U Mind parku imamo sreću da ćemo biti povezani sa prugom Lapovo-Kragujevac. Do kraja 2019. očekujemo dobijanje građevinske dozvole, a izgradnja bi mogla da počne već sledeće godine. Konačnu vezu sa prugom očekujemo 2021. godine. Sada imamo problem sa logistikom i transportom, naročito teških gabaritnih delova, zato će nam ta železnička veza mnogo značiti - istakao je Darko Đorić.

Moderator panela Aleksander Samoning ukazao je i na značaj rečnog saobraćaja kada je transport u pitanju. Učesnici panela složili su se da to jeste dobro rešenje, ali ne tokom cele godine.

- Situacija je takva da u određenim periodima godine reke nisu plovne, i sve zavisi od nivoa vode, godišnjeg doba i vremenskih prilika. Samim tim, ne možete imati održiv transport tokom svih 12 meseci u toku godine - rekao je Nikola Đogatović.

Tokom panela ukazano je i na značaj slobodnih zona u Srbiji, a trenutno je u našoj zemlji aktivno njih 14. Takođe, postavilo se pitanje i da li se investitorima više isplati ulaganje u braunfild ili grinfild investicije.

- Sve zavisi od samog investitora, ali naš savet je uvek da se objekat gradi od nule. Dešava se i da klijenti traže rekonstrukciju već postojećeg objekta i na kraju shvate da im je potrebno mnogo više novca i ulaganja, nego da su gradili potpuno novi objekat. Zato je neophodno mudro planirati i donositi sve odluke. Danas pre svega treba voditi računa o kvalitetu, objekti moraju da zadovolje visoke standarde gradnje, pa se zato i investitori u startu najčešće odlučuju za grinfild investicije - istakao je Vlatko Đuriček.

Na kraju, ponovljeno je da sve kompanije koje se bave industrijom i logistikom imaju svetlu budućnost u Srbiji. Investitora je sve više, šanse za dalji rast i razvoj su velike, a samo u Beogradu i okolini dostupno je oko milion m2 prostora. O velikom potencijalu Srbije svedoči i to što su strani investitori uglavnom prijatno iznenađeni poslovanjem u našoj zemlji, zaključak je panela "Razvoj logistike i industrije".

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE