NavMenu

Potražnja stanova u Subotici sve veća - Cena kvadrata od 600 do 1000 EUR

Izvor: Blic Ponedeljak, 17.06.2019. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Poslednje dve do tri godine potražnja stanova u Subotici znatno je veća od ponude, jer su se zbog posla ovde doselili stanovnici iz drugih delova Bačke, Vojvodine, ali i centralne Srbije. Industrijska zona Mali Bajmok zapošljava više od 6.000 ljudi, a to je uticalo i na tržište nekretnina.

- Ljudi koji su došli u Suboticu, ali i Subotičani koji rade u Industrijskoj zoni, mogu da podignu kredit do cene dvosobnog stana, oko 30.000 EUR, što, recimo, u Beogradu nije izvodljivo, jer je cena kvadrata skuplja. Na taj način je većina stanova i prodata. Ima ih sada malo i cena im je zbog toga i povećana - kaže Đuro Gavrić, agent za nekretnine.

Do pre tri godine cena kvadratnog metra stanova u Subotici bila je 500 EUR, a sada je 600 EUR u proseku za nekretnine u bližem centru. Nekoliko naselja još drži niže cene, ali centar, Radijalac i Prozivka, najpopularnije mesne zajednice, imaju skuplji cenovnik.

- Novogradnja u samom centru i na dobrim lokacijama je blizu 900 evra, neki su čak premašili 1.000 evra, ali to su posebno luksuzno opremljene zgrade. Sve što se napravi se i proda, naročito stanovi do 50 kvadrata - kaže Gavrić.

Zbog zaposlenih u Industrijskoj zoni, tvrde u agencijama za nekretnine, traženi su i zakupi stanova.

- Mnogi čekaju da vide kakav status mogu da ostvare u kompanijama u Zoni i još uvek ne dižu kredite, već žive kao podstanari. Cene kirija su se povećale. Dvosobni stanovi su od 150 EUR do 200 EUR, u zavisnosti od nameštaja, dok su garsonjere od 100 EUR do 150 EUR. Najviše se traže pod zakup stanovi u novogradnji, u energetski efikasnim zgradama, jer su troškovi grejanja znatno manji - objašnjavaju agenti.


Kuća na prodaju i koje vlasnici daju u zakup ima više nego stanova, ali su stanovi traženiji, jer su lakši za održavanje.

- Dobre kuće su i skupe. Solidna kuća u centru Subotice prodaje se za 35.000 EUR do 50.000 EUR, bolje su 70.000 EUR i više, ali tih ima malo. Puno kuća se prodaje na Paliću, ali su one građene 70-ih godina prošlog veka kada se gradilo pet i šest soba, a to je za današnje uslove previše - zaključuju u agenciji za nekretnine.

Kada je reč o poslovnom prostoru, cena iste kvadrature zavisi od zone kretanja pešaka i navike Subotičana.

- Imamo Štrosmajerovu ulicu u kojoj je uvek jedna strana bila prometnija od druge ili glavno šetalište Korzo. Nije isto da li je prostor sa leve ili desne strane, ili da li je u prvoj polovini ulici ili na kraju - kaže Đuro Gavrić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.