Izvor: Blic | Ponedeljak, 17.06.2019.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potražnja stanova u Subotici sve veća - Cena kvadrata od 600 do 1000 EUR

Poslednje dve do tri godine potražnja stanova u Subotici znatno je veća od ponude, jer su se zbog posla ovde doselili stanovnici iz drugih delova Bačke, Vojvodine, ali i centralne Srbije. Industrijska zona Mali Bajmok zapošljava više od 6.000 ljudi, a to je uticalo i na tržište nekretnina.

- Ljudi koji su došli u Suboticu, ali i Subotičani koji rade u Industrijskoj zoni, mogu da podignu kredit do cene dvosobnog stana, oko 30.000 EUR, što, recimo, u Beogradu nije izvodljivo, jer je cena kvadrata skuplja. Na taj način je većina stanova i prodata. Ima ih sada malo i cena im je zbog toga i povećana - kaže Đuro Gavrić, agent za nekretnine.

Do pre tri godine cena kvadratnog metra stanova u Subotici bila je 500 EUR, a sada je 600 EUR u proseku za nekretnine u bližem centru. Nekoliko naselja još drži niže cene, ali centar, Radijalac i Prozivka, najpopularnije mesne zajednice, imaju skuplji cenovnik.

- Novogradnja u samom centru i na dobrim lokacijama je blizu 900 evra, neki su čak premašili 1.000 evra, ali to su posebno luksuzno opremljene zgrade. Sve što se napravi se i proda, naročito stanovi do 50 kvadrata - kaže Gavrić.

Zbog zaposlenih u Industrijskoj zoni, tvrde u agencijama za nekretnine, traženi su i zakupi stanova.

- Mnogi čekaju da vide kakav status mogu da ostvare u kompanijama u Zoni i još uvek ne dižu kredite, već žive kao podstanari. Cene kirija su se povećale. Dvosobni stanovi su od 150 EUR do 200 EUR, u zavisnosti od nameštaja, dok su garsonjere od 100 EUR do 150 EUR. Najviše se traže pod zakup stanovi u novogradnji, u energetski efikasnim zgradama, jer su troškovi grejanja znatno manji - objašnjavaju agenti.

Kuća na prodaju i koje vlasnici daju u zakup ima više nego stanova, ali su stanovi traženiji, jer su lakši za održavanje.

- Dobre kuće su i skupe. Solidna kuća u centru Subotice prodaje se za 35.000 EUR do 50.000 EUR, bolje su 70.000 EUR i više, ali tih ima malo. Puno kuća se prodaje na Paliću, ali su one građene 70-ih godina prošlog veka kada se gradilo pet i šest soba, a to je za današnje uslove previše - zaključuju u agenciji za nekretnine.

Kada je reč o poslovnom prostoru, cena iste kvadrature zavisi od zone kretanja pešaka i navike Subotičana.

- Imamo Štrosmajerovu ulicu u kojoj je uvek jedna strana bila prometnija od druge ili glavno šetalište Korzo. Nije isto da li je prostor sa leve ili desne strane, ili da li je u prvoj polovini ulici ili na kraju - kaže Đuro Gavrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.