Izvor: B92 | Četvrtak, 13.06.2019.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako će se oporezivati stan na dan? - U Beogradu pod lupom poreznika 1.300 nekretnina

(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Poreznici kucaju na vrata stanodavaca i to onih koji izdaju stan na dan. Oporezivanje po broju izdatih kreveta počinje od 1. jula, međutim, vlasnici stanova tvrde da i dalje mnoge stvari u vezi s tim nisu jasne.

Matematika je jasna, 3.500 dinara puta 2 kreveta. Ako bude onako kako se planira, vlasnik ovog stana u centru Beograda, plaćaće 7.000 dinara godišnji porez. Porez će zavisiti od tri faktora - zarade vlasnika od iznajmljivanja, broja kreveta koji iznajmljuje i kategorije turističkog mesta.

Kao povoljnije rešenje, ovu izmenu najavljuju i u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Sva fizička lica koja pružaju ugostiteljske usluge smeštaja u domaćoj radinosti, a to jesu stanovi i u Beogradu i na drugim turističkim destinacijama, će plaćati porez drugačije. Porez će se obračunavati tako što će 5% prosečne bruto zarade u prethodnoj godini, množiti sa koeficijentom turističkog mesta i krevetom koji izdavaoc izdaje - objašnjava Miroslav Knežević iz ovog ministarstva.

Pored ove činjenice, osnovne nepoznanice za vlasnike, iako je do prvog jula ostalo nešto više od 15 dana, jesu, kako će se prijavljivati i plaćati porez i na koji način će vlasnici stanova moći da izdaju račune gostima.

- Uskoro će biti gotov pravilnik kojim će se propisati načini i kriterijumi, na koji način će se porez obračunavati, a ono što je značajnije, radimo na jednom uputstvu koje će biti veoma jednostavno koje ćemo prezentovati i kroz medije i kroz naš sajt - naglašava Knežević.

Naravno, sve ovo važi za one koji se legalno bave poslom. Veliki broj posluje u sivoj zoni, daleko od zakona i poreskih obaveza. Vlasnici legalnih smeštaja tvrde da je to zbog loše inspekcijske kontrole i povremenih visokih nameta.

Prema proceni TOB, u Beogradu ima oko 1.300 registrovanih smeštajnih jedinica tog tipa. Noćenja u stanovima kreću se u cenama između 30 i 100 EUR, u zavisnosti od veličine i broja ležajeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.