Izvor: Politika | Ponedeljak, 10.06.2019.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kvadrat u Beogradu svake godine skuplji oko 10% - Tokom 2018. u prestonici prodato 16.000 stanova

(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Cene nekretnina poslednjih godina u Beogradu vrtoglavo rastu. Procenjuje se da taj rast iznosi oko 10% godišnje. Samo u prestonici Srbije, prema nezvaničnim podacima, prošle godine prodato je 16.000 stanova, i to 11.000 u starogradnji i 5.000 u novogradnji za ukupan iznos od oko 900 mil EUR, piše Politika.

- Kod nas nema opcija za investiranje ni pravog finansijskog tržišta, odnosno mugućnosti za one koji imaju štednju da investiraju u akcije, obveznice... Zato je kupovina stana, kada su i kamate na štednju male, najpoželjnija opcija za one koji imaju gotovinu - kaže sagovornik Politike, upoznat sa stanjem ne tržištu nekretnina, i dodaje da u Srbiji ima mnogo više ušteđevine nego što se pretpostavlja.

- Većina kupaca stanova u Beogradu nisu Beograđani i ne žive u njemu. Kupaca iz unutrašnjosti je više od 50%. To pokazuje da se potcenjuje kupovna moć ljudi iz drugih gradova Srbije - naglašava sagovornik Politike.

- Kupuju stanove za decu i u međuvremenu izdaju. Generalno, nisu vođeni povratkom investicije, već žele da obezbede sigurnost. Veliki broj kupaca je i iz Crne Gore i BiH - objašnjava on.

Izvor Politike smatra da je kvadrat od 2.000 EUR postao standard na dobrim lokacijama u Beogradu, kao i da su cene u novogradnji preterane i da svako ko traži više od 2.000 EUR ima ogromnu maržu, ali naglašava da je prava aktivnost na tržištu u starogradnji, gde su cene niže.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.