Izvor: eKapija | Sreda, 05.06.2019.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo kako će izgledati Trg Republike - Centar Beograda ipak neće biti pešačka zona

Budući izgled Trga Republike
Prema najavama zvaničnika, radovi na Trgu Republike trebalo bi da budu završeni do 1. septembra, kada će i biti pušten u saobraćaj potpuno rekonstruisan i uređen ovaj gradski trg.

Iako je prvobitno bilo najava da će Trg postati pešačka zona, glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže za eKapiju da Trg neće biti rezervisan samo za pešake, kao i da će vizuelno delovati dosta šire.

- Automobili će po završetku radova prolaziti istim ulicama kao i do sada. Dakle biće otvorene sledeće ulice: Kolarčeva, Francuska, Makedonska i Vasina. Trg Republike zvanično nije prostorno širi od postojećih granica već je vizuelno širi, jer je oslobođen u prostoru pa se stvara utisak širine. Ivičnjak ne postoji već je trotoar u nivou sa saobraćajnicom što dodatno doprinosi utisku širine - kaže Stojčić i dodaje da će pešačka zona oko spomenika knezu Mihailu delovati znatno prostranije.

Neizvesno je i dalje šta će biti sa trolejbusima, odnosno da li će oni i dalje saobraćati do Studentskog trga.

- Što se tiče okretnice trojebusa, prvobitno je bilo planirano njihovo trajno iseljenje zbog gradnje podzemne garaže, međutim ovaj projekat još nije potvrđen - kaže Stojčić za eKapiju.

Virtemberška kapija je u prvobitnoj ideji trebalo da bude vidljiva za sve prolaznike, ali se od te ideje odustalo.

- U međuvremenu su ostaci zakopani, a gde se tačno nalaze javnost će znati tako što će na tom delu biti postavljene kocke drugačije boje uz prigodnu tablu - navodi glavni gradski urbanista.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.