Izvor: Južne vesti | Četvrtak, 30.05.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niški aerodrom postaje gradilište - Proširenje stare terminalne zgrade, ili izgradnja nove

(Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)
Zbog nedovoljnog kapaciteta, ali i zbog zastarele opreme, kako kažu u niškom Aerodromu Konstantin Veliki, biće izgrađena nova ili proširena stara terminalna zgrada. Dodaju da su sada u fazi izrade projekta, a ne preciziraju kada će izgradnja početi.

Postojeća zgrada terminala "Konstantina Velikog" je, kako kažu u Aerodromu, projektovana za opsluživanje oko 100.000 putnika godišnje, a 2018. godine ih je bilo tri puta više, dok će se taj broj verovatno još uvećati zbog novih 12 linija koje se uvode u niškoj vazdušnoj luci.

Pored toga, u aerodromu kažu da su oprema i instalacije rađene prema zastarelim standardima, pa su počeli da pronalaze rešenja za proširenje i modernizaciju aerodromske zgrade.

- Očigledno se sve izmenilo: i nivoi usluga koje nude aerodromi danas i potrebe za dopunskim komercijalnim prostorom kako bi se povećao prihod aerodroma koji se u današnje vreme obično ostvaruje 45% od dopunskih komercijalnih aktivnosti i ponuda, a pre svega i dostignuti broj putnika (351.582 u 2018.) čine neophodnim da se izgradi nova zgrada i adaptira stara i time omogući efikasno, bezbedno i prijatno opsluživanje postojećeg saobraćaja, ali i stvori kapacitet za dalji razvoj - navode u Aerodromu.

Dodaju da je proces projektovanja komplikovan, pa zbog toga u ovom trenutku ne mogu da preciziraju kako će zgrada izgledati, kada će krenuti radovi, ali i koliko će to koštati.

Podsetimo, od jula ove godine će avioni Air Serbia leteti iz Niša do izabranih 12 evropskih destinacija, pa na Aerodromu očekuju veći priliv putnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.