Izvor: Novosti | Utorak, 07.05.2019.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu 15. maj - Iznosi većinom bez promene

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Veliki broj naših stanovnika još čeka rešenje o porezu na imovinu, a rok za plaćanje druge rate ističe 15. maja. Podsetimo, rok za plaćanje prve rate bio je 18. februar. U najvećem broju lokalnih samouprava osnovice i poreske stope nisu menjane, a oni koji u vlasništvu imaju zemlju, mogu da računaju na manji račun. Ko je dograđivao objekte ili godinama izbegavao poreznike, ove godine će ući u evidenciju. Ukupno 44 opština i gradova u Srbiji završilo je popisivanje kvadrata, koji su do sada bili neprijavljeni.

Subotičani dobijaju rešenja za porez na imovinu na kojima su iznosi otprilike isti kao i 2018. godine. Grad je uobičajeno podeljen u četiri zone, a najskuplji porez je za stanove u samom centru grada, koji su znatno skuplji od kuća, kao i od stanova koji se nalaze samo nekoliko ulica dalje.

Kada je reč o Kragujevcu, porez na zemljište će biti umanjen za 50%, izuzev u ekstra i prvoj zoni, gde će biti sličan prošlogodišnjem. Namet na stanove u trećoj zoni će biti niži, a takođe će u ekstra i prvoj zoni biti gotovo na prošlogodišnjem nivou. U drugoj zoni će biti veći za 7%. Nova poreska rešenja povoljna su i za vlasnike kuća u gotovo svim zonama, osim u trećoj, u kojoj će porez biti povećan za 7%. Manje namete imaju vlasnici poslovnog prostora u prvoj i ekstra zoni, u drugoj će porez biti neznatno uvećan, dok u trećoj zoni ostaje na istom nivou.

Za više od 100.000 poreskih obveznika u Nišu još nisu stigla rešenja o visini poreza na imovinu za ovu godinu. Kako je rekla Nina Ilić, iz lokalne poreske administracije, akontaciju mogu da plate na osnovu prošlogodišnjih rešenja, jer se iznos ni ove godine neće promeniti.

Rešenja o oporezivanju imovine, zbog ažuriranja sistema, nema ni u Pirotu. Očekuje se da prva rešenje pristignu do juna. Poznato je da je oporezivanje garaža jeftinije je za oko 5%. Za 1% do 2% veći je porez za poljoprivredno i šumsko zemljište, kao i za neamortizovane stanove u novogradnji, koji su u prvoj zoni.

- Reč je uglavnom o doziđivanju i nadziđivanju postojećih objekata, čija se površina duplira. Očekujemo da se broj novih obveznika po tom osnovu poveća za nekih 5% do 10% - kaže Ivana Malinović iz poreske administracije.

Vranjanci rešenja o porezu na imovinu za ovu godinu mogu da očekuju tokom maja, a iznos će biti na prošlogodišnjem nivou.


Bolja naplata poreza

Popisivači koji su radili na terenu značajno su povećali obuhvat nekretnina na koje se plaća porez, pa tako i prihode od nameta. U Bajinoj Bašti je u ovom periodu 2018. godine naplata poreza od građana iznosila četiri miliona dinara, a ove godine je naplata već premašila osam miliona dinara. Aranđelovac je prošle godine naplatio oko 50 miliona dinara, a sada očekuje povećanje od oko 20%. U Boru je oporezovano novih 50.000 m2 i više od 60.000 ari.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.