NavMenu

Novi Sad odustao od rušenja SPENS-a, poboljšava se energetska efikasnost objekta

Izvor: N1 Četvrtak, 25.04.2019. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: Srdjan Randjelovic/Shutterstock)
Ne postoji podrška javnosti za rušenje Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS) i zato se ide u pravcu da se on sačuva, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavljajući pristigle ponude za poboljšanje energetske efikasnosti tog objekta.

Na neobavezujući javni poziv, koji je bio otvoren do 15. aprila, javilo se sedam zainteresovanih kompanija, tri iz inostranstva i četiri domaće. Ponudili su različite koncepte saradnje, to jest različite metodologije kako SPENS učiniti energetski efikasnijim i ekonomičnijim, kaže Vučević, a period na koji bi ta saradnja bila zaključena varira od 12 do 15 godina.

- Interes privatnog partnera je da u što većoj meri smanji troškove za energente, jer će prihodovati dobar deo razlike između sadašnje cene koju plaćamo i onoga što će SPENS trošiti posle rekonstrukcije - navodi novosadski gradonačelnik.

Dodaje i da su do sada smanjili troškove tog javnog preduzeća za 650 miliona dinara, te da će i broj zaposlenih umanjiti za 68.

- To je jedini način na koji možemo sačuvati SPENS. Nakon 40 godina doživeće ozbiljno ulaganje i rekonstrukciju. U prizemlju će ostati butici i lokali, dok ćemo prvom spratu menjati namenu, o čemu ćemo još odlučivati - kaže Vučević.

Dodaje da Grad nije odustao od izgradnje bazena na otvorenom i hotela pored SPENS-a, jer u Novom Sadu postoji, kaže, ozbiljan deficit u smeštajnim kapacitetima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.