NavMenu

(AG Nekretnine) Projekat wellnes hotela „Promenada palace“ u Niškoj Banji

Izvor: AG Nekretnine Utorak, 30.06.2009. 15:45
Komentari
Podeli

Niška Banja predstavlja jedno do dragulja banjskog turizma koji predstavlja jedan potpuno neiskorišćeni potencijal u Srbiji. Do skora tu i tamo su se radili čisto kozmetički zahvati u smislu osveženja postojećih smeštajnih kapaciteta. U poslednje vreme, privatni preduzetnici odvažili su se da preuzmu „stvari u svoje ruke“ i naprave jedan kvalitataivan zaokret u ovoj banji.

Očigledan primer za to je wellness hotel „Promenada palace“ koji se nalazi u vlasništu Delta Matic i predstavlja njegovu prvu investiciju u razvoju hotelskog biznisa u Srbiji.

Termalne vode Niške Banje koriste se od drevnih vremena. Od prvobitne banje nađene su urne i ljudske i životinjske kosti, kameni čekić, noževi od kremena i iz 1300 g. pre n.e. bronzanodobska keramika. Rimljani su kaptirali glavno vrelo nad samim izvorom i podigli kupatilo u II v.n.e. Oko termalnih izvora verovatno su postojala svetilišta posvećena Asklepiju ili Heraklu čiji je kult u regionu Niša bio osobito poštovan. U turskim vojnim dnevnicima naselje se naziva Banja (Bana, Bane), Niška Banja (Ilica i Nis) ili samo Ilidža (Ilica) i u njemu je često konačila carska vojska.

Po oslobođenju od Turaka (1877. godine) Niška Banja je počela da menja svoj lik, a 1887. g. dobila je železničku stanicu. Do 1910. g, pored kupatila i kafana, postojale su četiri vodenice, dvadesetak kuća u Kovanluku i četiri u selu Banja. Godine 1914. uvedeni su vodovod i kanalizacija i delimično izvršena regulacija terena. Banja je 1930. spojena tramvajskom linijom sa Nišem. Godine 1935. podignut je hotel „Partizan“, u čijem su prizemlju smeštene glavne trgovine, a naredne, „Novo kupatilo“ (32 veće kade obložene keramikom i dva bazena sa tuševima). Na gornjoj terasi od bigra, na kojoj se nalaze balneološki objekti, hoteli i park, postojala je 7 do 8 m visoka gejzirska kupa sve do početka izgradnje novog kupatila (1935. godine), a kada je to uzvišenje uklonjeno otkriveni su ostaci rimske banje sa kupatilom iz II veka. Godine 1939. otpočeo je da se gradi hotel „Ozren“. U ovoj fazi razvoja Niška Banja je dobila školu, a kaptirana je i „Školska česma“.

Niška Banja u novije vreme

U drugoj Jugoslaviji, od 1945. počela je nova faza prostornog razvitka i preobražaja banje. Najpre je završen hotel „Ozren“ 1947. (85 ležaja, restoran i terasa) koji je spojen sa glavnim kupatilom. Samo do 1958. g. sagrađeno je osam vila u centralnom i šest u delu naselja prema železničkoj stanici. Već te godine Niška Banja je imala 38 vila i hotela, pored manjih stanova. Prostorni razvitak izražavao se i izgradnjom oko starog nišavskog druma na sektoru železničke stanice. U lančanom nizu građene su i izgrađuju se vile i stambene kuće do banjskog prilaza.

Od osamdesetih godina izgradnjom hotel-stacionara „Radon“, a zatim uređenjem šetališnih staza na Koritnjaku te rekonstrukcijom banjskog kruga, koji je arhitektonski oblikovan, realizuje se savremena faza kompleksnog razvitka. Njenu drugu etapu predstavlja izgradnja sistema stacionara „Terme“ i drugih estetski modelovanih građevina.

Faktori makro okruženja

Otvaranje Srbije prema svetu i ekonomski razvoj tokom poslednjih godina, obezbedilo je stabilizaciju i rast srpskog tržišta. Evidentno je povećanje obima investicija u infrastrukturu i privredu što je izazavalo i povećanje životnog standarda stanovništva.

Započeto je definisanje dugoročnih planova razvoja turizma i realizacija značajnih razvojnih projekata u turizmu, pa je pokrenut intenzivan razvoj hotelskih kapaciteta i to kroz:

1. Povećanje direktnog uticaja konkurencije i razvoj novih modela tržišne borbe;

2. Povećanje broja gostiju iz inostranstva;

3. Zahteve i očekivanja turista koji postaju složeniji;

4. Povećanje interesovanja za usluge rekreativnog i zdravstvenog wellness-a;

Faktori mikro okruženja

Lokacija hotela se nalazi na 10 km udaljenosti od Niša, drugog po veličina grada u Srbiji. Banja inače ima odličnu drumsku, železničku i avio povezanost sa drugim delovima Srbije, regiona i Evrope. Ovde postoje značajni prirodni resursi za razvoj turizma u regionu jugoistočne Srbije. Evidentno je takođe bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa regiona jugoistočne Srbije.

Povoljan geografski položaj i balneološka svojstva na prostoru Niške Banje i povoljni klimatski uslovi i veliki broj sunčanih dana izuzetno preporučuju ovu banju. Inače postiji duga tradicija i snažna pozicioniranost Niške banje kao banjske i turističke destinacije pa u Srbiji ova zauzima treće mestu po broju dolazaka i noćenja turista. Nišku Banju krasi početak brojnih realizacija razvojnih projekata unapređenja turističke ponude!

Faktori mikrolokacije objekta i glavnog projekta

Objekat se nalazi u centru Niške Banje, na početku centralne pešačke zone. Fasada objekta je u renesansno-klasicističkom stilu i predstavlja zaštićeno kulturno-istorijsko dobro tako da je glavni arhitektonsko-građevinski projekat predvideo nadogradnju postojećih kapaciteta u okviru čega će biti formirane dve celine: hotel i wellness centar. Predviđena je izgradnja podzemne garaže za vozila. Glavnim projektom su, u hotelu, predviđeni sledeći ukupni kapaciteti:

Nivo

Neto P hotela

Neto P wellness dela

Ukupno neto P -3%

Ukupno bruto P

Prizemlje

656.02

131.6

765.26

898.05

I sprat

668.99

112.23

758.47

843.14

II sprat

519.96

119.7

639.66

742.5

III sprat

493.22

123.13

616.35

742.5

Potkrovlje

493.22

123.81

616.35

742.5

Ukupno Pr-Pk

2831.41

610.47

3387.09

3968.69

Podrum

329.02

245.65

618.54

899.34

Garaža

398.34

443.56

UKUPNO

3160.43

856.12

4412.91

5311.59

Opis hotela „Promenada“

Hotel je projektovan da ispunjava kriterijume za kategorizaciju 4 + zvezdice što podrazumeva prostorne zahteve i sadržaje koji su u skladu sa internacionalnim standardima za 4 zvezdice. U okviru hotela je definisano 57 smeštajnih jedinica, lobi sa barom, restoran kapaciteta 108 mesta, prostor za konferencije i bankete, podzemna garaža za smeštaj 26 vozila.

Kao zasebna celina u okviru istog objekta definisan je prostor wellnes centra, koji se prostire na 5 nivoa i sadrži: bazen P=136 m² sa pratećom plažom, manji bazen sa radioaktivnom vodom, rimsko kupatilo, whirpool, 4 relaksacione kade, saunu, solarijum, 8 stolova za različite vrste masaže, kozmetički salon, fitness salu sa opremom za vežbanje i vitaminski bar. Prema strukturi smeštajne jedinice će biti jednokrevetne, dvokrevetne i apartmani. Minimalne površine soba su: jednokrevetne 18 m², dvokrevetne 24 m² i apartmani do 48 m². Minimalna površina kupatila je 4 m². Oko 50% soba će imati terasu i pogled na gradski park i šetalište.

U hotelu će biti implementiran PMS (Property management system) putem koga će se upravljati svim hotelskim sistemima. U sobama je predviđena ugradnja sistema smart-rooms, LCD TV, brzog Interneta i minibara. Sobe će biti zvučno izolovane u skladu sa najnovijim standardima u toj oblasti. Određen broj soba kao i kompletna komunikacija u hotelu su prilagođeni za boravak osoba sa invaliditetom.

Kuhinjski blok, magacinske prostorije i oprema u njima su projektovani prema zahtevima sistema HACCP. Vertikalna komunikacija je obezbeđena sa dva stepeništa i jednim požarnim, tri putnička i dva teretna lifta.

(početak gradnje, početak 2009)

Istorijski razvoj objekta wellness hotel „Promenada palace“

Objekat je 1932. godine izgrađen kao Hotel Đoke Jovanovića. Kuhinja je dograđena 1938. a 1947. je izvršena prva adaptacija. U požaru 1962. izgorelo je potkrovlje nakon čega je izvršena dogradnja trećeg sprata. Do 2003. objekat je u vlasništvu „Srbijatursa“ i nosi ime Hotel „Srbija“. Iste godine objekat je privatizovan i postaje vlasništvo kompanije „Uniworld“. U 2005. objekat prelazi u vlasništvo Delta Matic d.o.o. a 2008. objekat se prenosi na kompaniju Delta Matic Promenada Palace d.o.o.

2008, Delta Matic Promenada Palace d.o.o. angažuje konsultantsku kuću SAVATH Hospitality Management d.o.o. iz Beograda koja je uradila Studiju Izvodljivosti i definisanje optimalnog hotelskog proizvoda u okviru objekta.

Kompanija Delta Matic je donela ispravnu stratešku odluku da angažuje stučnjake za definisanje optimalnog i održivog koncepta hotela. Kao takav, na osnovu izvršenih analiza profilisan je koncept savremenog Wellness hotela. Ovaj koncept je već deceniju prisutan u razvijenim zemljama i predstavlja hotele koji su idealno mesto opuštanja, rekreacije, zabave i aktivnog odmora. Takođe wellness turizam je nadrastao samo lečenje i prvenstveno je usmeren na zdrave ljude, koji žele ostati zdravi.

SAVATH Hospitality Management će biti angažovan i na upravljanju hotelom po otvaranju tako da je već preduzeo pripremne aktivnosti na implementaciji zahteva za sertifikaciju ovog hotela i obezbeđivanje internacionalne potvrde kvaliteta kroz sertifikate Wellness i Eco hotel što su najnoviji trendovi u sertifikaciji hotelskih objekata. „Promenada Palace“ će biti prvi hotel u regionu koji je u fazi izgradnje implementirao zahteve za ove sisteme kvaliteta. Dobijanjem ovih sertifikata, hotel se kvalitetom usluge i sadržaja može ravnopravno meriti sa sličnim hotelima u banjama Švajcarske, Nemačke i Austrije. Ovo će doprineti da Niška Banja posle dugo vremena postane interesantna destinacija i za domaće goste sa višim zahtevima kao i za strane turiste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.