NavMenu

Tezge koje se sklapaju otvaraju prostor za trg - Idejno rešenje za budući izgled Kalenić pijace

Izvor: Blic Nedelja, 28.06.2009. 10:13
Komentari
Podeli


Tri gradske pijace - Bajloni, Kalenić i Palilula mogle bi do 2011. godine da "zažive" kao pijace - trgovi. Tradicionalnu ulogu pijaca zadržavaju preko dana, dok se u večernjim satima isti prostor otvara za različite kulturne i sportske sadržaje. Predstavljamo dva autorska tima koja su osvojila prvu nagradu na konkursu za najbolje idejno rešenje budućeg izgleda Kalenić pijace - trga.

Nakon tri meseca javnog glasanja prvu nagradu za najbolje arhitektonsko rešenje budućeg izgleda Kalenić pijace dobili su tim autora Đorđa Geca, Nevene Stojović i Ane Filipović, kao i drugi tim autora Vanje Panić i Aleksandra Kneževića.

Ovaj anketni konkurs organizovalo je JKP "Gradske pijace" u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda. Urbanistički zavod trebalo bi da u narednih osam meseci izradi plan regulacije gradskih pijaca uzimajući u obzir pojedine elemente iz svih nagrađenih idejnih rešenja, nakon čega će biti raspisan i konkurs za konačno rešenje.

Rešenje rekonstrukcije poznate gradske pijace u gradski Trg sa funkcijom pijace, koje su uradili Vanja Panić i Akesandar Knežević, upravo pokazuje kako funkcionalno i konstruktivno mogu da se prostorno spoje potrebe moderne pijace i urbanih sadržaja.

- Oblikovanjem glavnog objekta na pijaci i uređenjem partera, ostvareno je prožimanje ambijentalnih i funkcionalnih elemenata pijace u skladnu prostornu celinu. Na prvom spratu se nalaze razne prodavnice i lokali, ali je moguće napraviti prostor i za zatvorenu mlečnu halu sa nezavisnim režimom rada. U enterijeru se otvara i mogućnost raznih manjih sajmova, ali se velike manifestacije mogu održavati i na velikom trgu pijace. Garažni prostor u tri etaže podeljen je na dve celine tako da raspolaže sa 182 parking mesta za javnu namenu, dok je na druga dva nivoa obezbeđeno još 882 parking mesta – kaže Vanja Panić i dodaje da se velika pažnja posvetila i zelenim površinama i ozelenjavanju krovnih ravni na pojedinim delovima novog objekta.

Đorđe Gec, Nevena Stojović i Ana Filipović, takođe su nagrađeni prvom nagradom na konkursu za najbolje idejno rešenje Kalenić pijace – trga.

- Koncept polazi od pretpostavke da je neophodno zadržati ono što je najlepše i najznačajnije, a intervenisati na onome što ga neće ugroziti, već će uticati na unapređenje i funkcionisanje shodno vremenu i savremenom načinu života – kažu iz ovog tima.

Za osnovnu ćeliju ovog koncepta (pixel Kalenića) uzeta je tezga, kao polazište u funkcionalnom smislu i simbol pijace.

- Postojeća višedecenijska matrica rasporeda tezgi zadržana je u potpunosti i sada je osnov i "novog Kalenića" jer smatramo da su upravo ti odnosi ono što su godine stvorile i potvrdile. Taj odnos je osnov formiranja i objekta Tržnice. Matrica - pixel Kalenića sprovedena je i na fasadi novog objekta koja parafrazira "pixelizovanu" (uvećanu) karakterističnu sliku pijace - šarenilo boja, mirisa, ukusa, struktura, zvukova... dok u večernjim satima jednako raznovrsno sija prema okolini– dodaje tim Gec, Stojković i Filipović.

Pretvaranje pijace sa 550 tezgi u trg sastoji se u "preslagavanju" tezgi – njihovim sklapanjem po sistemu "daske za peglanje" i ređanjem kojim se formiraju klupe. Slično se događa i sa krovovima tezgi – postoji mogućnost slaganja i postavljanja na uređena mesta gde dok prostor radi kao trg, oni služe za reklame i oglašavanje.

Diskusija o nagrađenim projektima za Kalenić pijacu održaće se 30. juna u 18 časova u prostorijama Sveza inženjera i tehničara Srbije (Kneza Miloša 7).

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 28.06.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.