Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.06.2009.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posle više od jednog veka Obrenovac dobija banjski kompleks sa termomineralnom vodom

prva bušotina
prva bušotina (Foto: b)

Na izvoru lekovite vode u Obrenovcu, poznatom još od 1899. godine, u toku je izgradnja banjskog kompleksa koji će se sastojati od kupališta, bazena i poslovnih zgrada. Opština Obrenovac koja je investitor tog projekta do sada je uložila 16 miliona dinara, dok je 40 miliona dinara dobijeno od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

- U okviru tog kompleksa predviđene su tri lamele. Prva je klasično banjsko kupalište sa 22 kupatila i lekarskim ordinacijama. Druga lamela je poslovni prostor sa stacionarom, dok je treća lamela bazen. U toku su grubi građevinski radovi na prvoj lameli, a ugovoreni su i građevinski zanatski radovi. U proleće naredne godine očekujemo otvaranje prvog dela banjskog kompleksa – rekao je u razgovoru za "eKapiju" Borivoj Đorđević, tehnički direktor JP za izgradnju Obrenovca.

Projekat tog banjskog kompleksa koji se nalazi kod hotela "Obrenovac" uz čuveno izletište Zabran uradila je firma "Protent" iz Obrenovca. U prvoj fazi građevinskih radova izvođač je bio "Stig" iz Požarevca, a sada radove obavlja "Wetricom" iz Beograda.

- Od Ministarstva smo tražili da nam odobri još 50 miliona dinara da bismo priveli objekat nameni – rekao je Đorđević.

On kaže da je 2. i 3. lamela u fazi izrade projekta po usvojenom idejnom rešenju i da je u toku tender za ugovaranje elektro instalacija, mašinskih instalacija, grejanja i klimatizacije.

prva bušotina
prva bušotina (Foto: b)

Karakteristike vode

Prirodna mineralna voda iz bunara OB-2 na teritoriji opštine Obrenovac pripada lekovitim vodama, na osnovu njenog termalizma, mineralizacije, balneoloških vrednosti joda, fluora i vodonik-sulfida.

- Njena lekovitost zasniva se na proverenoj lekovitosti sličnih voda. Na osnovu toga ovaj tip vode daje pozitivne rezultate kod reumatskih oboljenja u smirenoj laboratorijskoj i kliničkoj fazi, kod povreda lokomotornog aparata, oboljenja perifernih arterija i nerava – rekao je u razgovoru za "eKapiju" dipl. inž. tehnolog Vojin Nestorović iz "Eko fonda" iz Obrenovca koji je radio balneološku analizu.

Nestorović navodi da se voda može koristiti i za poboljšanje celokupne cirkulacija i drugih metaboličkih procesa, kao i kod kožnih i zapaljenskih oboljenja ginekoloških organa. Osim korišćenja u lekovite svrhe, ona se može koristiti za razne sportske i rekreativne aktivnosti.

Voda na bušotini u Obrenovcu se crpi iz dva sloja na ukupnoj dubini 450 metara.

Prema istraživanju sastava terena po dubini, podaci pokazuju da je na oko 2.000 m moguće da postoji vodonosni sloj sa termalnom vodom čija temperatura prelazi 100 stepeni celzijusa, i izdašnošću oko 50l/s, što bi bilo dovoljno da se jednog dana, kada TE "Nikola Tesla" ostane bez uglja, iskoristi za grejanje Obrenovca.

Lekovitost obrenovačke vode odavno je poznata

Mineralne vode u Obrenovcu su otkrivene sasvim slučajno, i to davne 1898, iznose u tekstu o Obrenovačkoj banji dipl. prostorni planer Dragoslav Pavlović i dipl. inž tehnolog Vojin Nestorović.

prva bušotina
prva bušotina (Foto: b)

Glavni Sanitetski savet Srbije, na osnovu mišljenja hemičara doktora Marka Leka, 1899. godine donosi odluku kojom je obrenovačka voda zvanično proglašena lekovitom. Od tada počinje razvoj banjskog turizma u Obrenovcu, izgradnja banjskog kupatila (1900.god.), da bi već 1922. godine bilo petnaest kabina sa jednom i dve kabine sa dve kade u pločicama. Lekovito svojstvo vode iz Obrenovca dokazano je poređenjem sa hemijskim sastavom vode iz tada čuvene banje Vajlbah u okolini Visbadena u Majnskoj dolini u Nemačkoj.

Iako su povremeno postojale ideje da se izgradi moderan i savremen sportsko-rekreativni i balneomedicinski centar, krajnji domet lekovite vode ostaće do proleća 2010. godine na nivou šire okoline Obrenovca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE