NavMenu

Predstavljen Plan detaljne regulacije dela bloka 9b - U planu izgradnja stambenih zgrada, vrtića, objekata javnih službi...

Izvor: eKapija Subota, 16.02.2019. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stefan Ml/shutterstock)Ilustracija
Plan detaljne regulacije šireg područja bloka 9B, poznatog i pod imenom Retenzija, gradske opštine Zemun i Novi Beograd, stavljen je građanima na javni uvid u zgradi Gradske uprave. Kako se navodi na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, opšti ciljevi izrade su definisanje javnog interesa, unapređenje postojeće saobraćajne mreže, čuvanje i unapređenje postojećih zelenih i saobraćajnih površina, smanjenje deficita parking mesta i uvođenje urbanog reda i unapređenje urbaniteta prostora.

Površina plana iznosi oko 22 hektara. Najveći potencijal prostora predstavljaju lokacije koje se planiraju za potpunu transformaciju, u skladu sa planiranom namenom i značajem i vrednostima prostora i izgradnja nedostajućih objekata javne namene.

Osnovna ograničenja prostora tokom izrade nacrta plana bili su veliki broj neplanski izgrađenih objekata komercijalne i mešovite namene, objekat retenzije sa antenskim stubovima mobilne telefonije, objekti izgrađeni na trasi postojeće infrastrukture i visok nivo podzemnih voda, navodi se u planu.

Pored površina za stanovanje, planom se predviđa izgradnja objekata i kompleksa javnih službi. Prema ukupnom broju stanovnika planira se izgradnja dve predškolske ustanove za prijem oko 650 dece predškolskog uzrasta, dok će deca školskog uzrasta koristiti kapacitete postojećih osnovnih škola u okruženju.

Kako se navodi u Planu detaljne regulacije, zelena površina na objektu retenzije, površine oko 1,5 hektara, planirano je da ima dvojaku funkciju - hidrotehničku i rekreativnu. Iznad retenzije neće biti dozvoljena izgradnja objekata, saobraćajnica ili parkinga, a biće dozvoljena izgradnja sportskih sadržaja - igrališta i terena za rekreativni sport (košarku, mali fudbal, odbojku), a koji nisu pokriveni ili zatvoreni.

Osim primarne i sekundarne saobraćajne mreže, planom se predviđa rekonstrukcija vodovodne mreže u skladu sa važećim standardima i propisima. S obzirom da na širem području već postoje recipijenti kanalizacionog sistema, planira se postavljanje sekundarne kanalizacione mreže u javnim površinama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.