NavMenu

Jeftini stanovi niču na mestu kasarni - Vlada sufinansira stanogradnju

Izvor: Blic Četvrtak, 11.06.2009. 09:55
Komentari
Podeli

Već krajem godine, u više od dvadeset gradova u Srbiji građanima bi trebalo da budu ponuđena 753 stana po ceni i do 40% nižoj u odnosu na tržišnu. U okviru strategije masovne neprofitne stanogradnje, o kojoj će Vlada danas raspravljati, predviđeno je da država sufinansira bankarsku kamatu za podizanje kredita radi kupovine ovih stanova, tako da mesečna rata bude prihvatljiva onima koji nemaju natprosečna primanja.

To u razgovoru za "Blic" najavljuje Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, uz preciziranje da je ovde reč o stanovima površine između 50 i 60 m2, što je dovoljno za potrebe prosečne četvoročlane porodice.

Niža cena biće postignuta, između ostalog, tako što će se država odreći profita kojeg bi imala kao investitor, a o tome koliko će novca i iz kojih izvora biti obezbeđeno upravo se razgovara, dodaje Dulić.

- Cena kvadratnog metra biće oborena i time što će stanovi biti građeni po izvođačkoj ceni. Sa opštinama, gradskim vlastima u Beogradu i vojskom biće dogovoreno da snize inače veoma visoku naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, u zamenu za dobijanje određenog broja stanova za rešavanje svojih stambenih problema - pojašnjava Dulić.

Građevinska direkcija Srbije biće nosilac realizacije ove strategije, a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta, emitovanjem hartije od vrednosti i(li) donatorskom pomoći, ukazuje Dulić.

Cena kvadratnog metra stana kojeg gradi država još nije poznata, a lokacije na kojima će se zidati u Beogradu i drugim gradovima biće potpuno nove - nicaće nove gradske stambene četvrti. U Beogradu će biti građeno na mestima velikih vojnih kompleksa, a ima i lokacija kod kojih će poljoprivredno zemljište dobiti novu namenu.

U tržišnu cenu kvadratnog metra ulazi cena izvođenja radova koja je ista u celoj zemlji i naknada za uređenje građevinskog zemljišta koja ide do 40% cene jednog kvadratnog metra. Profit investitora u Subotici, Kraljevu, Čačku i sličnim gradovima je oko 100 EUR po kvadratu, a u Beogradu od nekoliko stotina evra pa do preko hiljadu evra.

Dulić dodaje da je to dovelo do nerealne cene stanova.


Nova strategija trebalo bi da destimuliše mlade i obrazovane ljude da se preseljavaju u veće sredine i da smanji broj žitelja prestonice koji su podstanari.

Razvodi zbog oskudice

Zamah građevinskog sektora podrazumeva i angažovanje pratećih sektora, od drvnoprerađivačke preko elektroindustrije, sve do industrije aparate i nameštaja. Otuda je strategija masovne neprofitne stambene izgradnje jedna od antirecesivnih vladinih mera koja rešava krupne društvene probleme. Jedan od njih je dugogodišnja nemogućnost mladih parova da samostalno žive kada zasnuju porodicu, što u našem društvu dovodi i do porasta broja razvedenih brakova i do smanjenja rađanja - konstatuje ministar Dulić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 11.06.09.)


Tagovi:
Oliver Dulić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.