NavMenu

Loznica dobija slobodnu zonu - Pripremljeni planski dokumenti

Izvor: Lozničke novost Četvrtak, 14.02.2019. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
U Loznici je završen rani javni uvid u Plan detaljne regulacije Industrijske zone Šepak kojim je obuhvaćena i buduća slobodna zona na površini od 38 hektara, sa oko dvanaest parcela. Zona će biti proširenje postojeće Slobodne zone Šabac. To je samo jedna u nizu procedura koja je neophodna da bi se izradio novi plan sa određenim izmenama i dopunama koje će doprineti normalnom funkcionisanju buduće slobodne zone.

Osnovni razlog za donošenje skupštinske odluke za izmenu i dopunu Plana detaljne regulacije industrijske zone Šepak je promena namena saobraćajnica koje će se nalaziti u budućoj slobodnoj zoni.

Kako je Lozničkim novostima objasnila Dragana Jovanović, glavna urbanistkinja u Loznici, one više neće imati tretman javnih saobraćajnica pošto je slobodna zona ograđen prostor, već će biti samo interne saobraćajnice za korisnike tog kompleksa, odnosno unutar zone. Na taj način i javna preduzeća će imati pravo pristupa svojoj infrastrukturi u slučaju kvara ili rekonstrukcije i slično.

- To su neznatne izmene, ali se njima mora pristupiti da bi slobodna zona mogla funkcionisati u skladu sa određenim propisima. Zona se okvirno nalazi na 38 hektara, sa dvanaest parcela. Možda će biti i izmena pošto planski dokument još nije donet, radi se tek nacrt plana. Planom će biti jasno definisana okvirna granica slobodne zone koja će obuhvatiti nekoliko važnih firmi koje su pismom o nameri iskazale potrebu da budu u zoni. U pitanju su Mint, Adient, Natura trejd. Sve zavisi od interesa preduzeća, da li su izvozno orijentisani, jer su time oslobođeni PDV-a. Zona u Loznici će biti proširenje Slobodne zone Šabac s obzirom na to da je na nivou cele zemlje njihov broj ograničen. Podneta je inicijativa za proširenje i treba da dobijemo odobrenje od viših instanci - kaže Jovanović.


Posle javnog uvida sledi izrada nacrta plana, a zatim javni uvid u trajanju od mesec dana. Očekuje se da će Plan biti završen sredinom marta i da će biti upućen u skupštinsku proceduru uporedo sa inicijativom izrade elaborata o proširenju Slobodne zone Šabac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.