Izvor: eKapija | Utorak, 05.02.2019.| 15:45

Pobednički rad španskog biroa Fenwick Iribarren Architects na konkursu za uređenje Savskog trga u Beogradu (FOTO)

(Foto: Beoinfo)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je danas u Starom dvoru izložbu radova koji su učestvovali na međunarodnom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

Na konkursu, čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, pobedio je tim biroa iz Španije Fenwick Iribarren Architects, koji predstavljaju Mark Fenvik i Havijer Iribaren. Drugu nagradu dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću tim iz Kalifornije.

Događaju su prisustvovali gradonačelnici Beograda i Ljubljane prof. dr Zoran Radojičić i Zoran Janković, kao i predsednik i potpredsednik komisije Janez Kozelj i Milutin Folić, zatim predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i sekretar za kulturu Ivan Karl.

– Dobro je da sarađuju gradovi iz bivše Jugoslavije i da međusobno utiču na razvoj gradova. Izložba se sastoji od 25 radova koji su ušli u uži izbor i koji su dobili najviše glasova, dok pobednički rad arhitekata iz Španije prikazuje kako će izgledati Savski trg već od rane jeseni ove godine – rekao je Vesić.

On je precizirao da će Savski trg postati pešačka zona sa dosta zelenila i Spomenikom Stefanu Nemanji, koji se trenutno izrađuje u Moskvi.

– Iza spomenika nalaziće se zgrada železničke stanice. Ona će biti pretvorena u objekat kulture i tako ćemo spojiti stari deo grada sa novim delom kao što je Beograd na vodi i dobićemo potpuni preobražaj Savamale, koja će biti centralni gradski trg – rekao je zamenik graodnačelnika i dodao da će za nekoliko godina na Savskom trgu biti stanica metroa i da će do njega biti lako doći preko novog savskog mosta i pešačkog mosta.

Vesić je naglasio da će Savski trg prostorno biti najveći beogradski trg, veći i od Trga republike.

– Beograd je dovoljno veliki grad da nema potrebe da ima samo jedan trg, već da ima više cenatara, od kojih će jedan biti i Savski trg. U kraju koji će biti preuređen urađena je rekonstrukcija Hercegovačke, a u toku je rekonstrukcija Ulice Kraljevića Marka i Karađorđeve, dok su u planu obnove Travničke i Savske ulice, gde se nalazi i Bulevar Vudroa Vilsona i gde se pravi najveći novi park u Beogradu na vodi – naveo je on.

Goran Vesić je naglasio da se ove rekonstrukcije rade zahvljujući projektu Beograd na vodi, odnosno od doprinosa koje ovo preduzeće plaća Beogradu.

On je ovom prilikom istakao da je list Gardijan među top pet destinacija u Evropi, koje bi trebalo da se posete, uvrstio i Beograd što je još jedan pokazatelj koliko naš grad napreduje, podsećajući da je Aleksandar Vučić prilikom izbora za premijera u svoj program uvrstio da će Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti biti otvoreni.

Janez Koželj je rekao da je svaki konkurs svojevrstan festival ideja i da ga raduje što je pronađeno rešenje za veoma složenu situaciju kakav je Savski trg.

– Važno je da smo našli rešenje za povezivanje starog sa novim delom grada, položaj spomenika, kao i bulevar sa drvoredom i tramvajem. Nagrađen predlog španskih arhitekata doneo je odličnu ideju, takoreći trga u trgu, tako da predstavlja scenu ili teatar – rekao je Janez Koželj, zahvalivši svim učesnicima konkursa.
Fotogalerija
Novi Savski trg

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.