Izvor: B92 | Utorak, 15.01.2019.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zbog štrajka zaposlenih u RGZ već mesec dana nema prometa i upisa nekretnina u velikom delu Srbije

(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Građani većeg dela Srbije, mesec dana zbog štrajka zaposlenih u RGZ nisu u mogućnosti da obave bilo kakav posao u katastru, piše B92.

Po odluci centrale Republičkog geodetskog zavoda, katastarske opštine gde se štrajkuje, isključene su iz centralnog elektronskog sistema, pa je onemogućen bilo kakav upis objekata i vlasništva nad nekretninama. Fizička i pravna ne mogu da dobiju izvod vlasničkog lista. A mnogi građani su u problemu što ne mogu da uzimaju dokumenata za upis i brisanje hipoteke.

Pola Srbije blokirano je više od mesec dana. Tačnije, u oko 90 katastarskih jedinica, nema ni minimalnog procesa rada. Od velikih gradova, štrajk je u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Somboru, Boru...

Građani u opštinama gde službe RGZ ne rade, ne mogu ni da uzimaju kopije planova katastarskih parcela, uverenje o istorijatu promena na nepokretnosti. Nije mogući ni dobiti uvrenje o promeni naziva ulice i kućnog broja. Nisu moguće promene koje bi građani želeli parcelizacijom, preparcelizacijom ili ispravkom granica katastarskih parcela.

Štrajkači i danas izlaze na ulice i okupljaju se ispred zgrade Vlade Srbije. Do sada imali su nekoliko sastanaka sa nadležnima iz tri ministarstva, a pisali su pisma predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijeki Ani Brnabić i resornim ministrima.

Štrajkači, perdstavnii sindikata, imaju dva glavna zahteva i oni se odnose na loš materijalni položaj zaposlenih. Prema rečima Nebojše Pejčinovića izvršnog sekretara sindikata "Nezavisnost", plate referenata su 2014. godine bile 46.000 neto, a da su po novom obračunu ona drastično pale. Pa sada referenti sa srednjom stručnom spremom primaju oko 40.000 dinara.

- Problemi koji su nastali prilikom obračuna plata i drugih primanja zaposlenih, nakon povećanja osnovice za obračun zarada u javnom sektoru u 2018. godini pokazali su da postoji sistemski problem koji će izazvati sve veće posledice - navodi Pejčinović.

Sinidikati traže da se primanja zaposlenih iz oktobra 2015. godine uvećaju za prethodno uvećanje od 5%, kao i da se najavljeno povećanje od 7% primeni od 1.1.2019 godine u skladu sa odlukama Vlade, kao i uvećanje po osnovu minulog rada od oktobra 2015 godine.

Sastanak sindikata RGZ koji je održan 10. januara, sa ministrom Zoranom Đorđevićem nije dao rezultate. Sporazum o okončanju štrajka zaposleni nisu sklopili.

Rukovodstvo RGZ, otvorenim pismom, upoznalo je zaposlene u otvorenom pismu sa sadržajem ovih razgovora. Pored toga, na sajtu ove institucije objavljen je i sadržaj Sporzuma o okončanju štrajka, po kojem bi se zaposlenima povećala plata od 7%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.