NavMenu

Tržište maloprodajnih nekretnina u Srbiji ostvarilo umeren rast u 2018. - Ukupna površina blizu milion kvadrata

Izvor: Promo Četvrtak, 27.12.2018. 13:41
Komentari
Podeli
Planirani izgled šoping centra na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis IrbijevePlanirani izgled šoping centra na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve
Sumirajući stanje na tržištu maloprodajnih nekretnina Srbije (tržni centri, ritejl parkovi, robne kuće i ostali specifični objekti) zaključak je da je ono ostvarilo umeren rast u 2018. godini. Ukupna površina za izdavanje u Srbiji koju pokrivaju maloprodajni objekti veći od 5.000 m2 približila se cifri od milion kvadrata i trenutno iznosi 962.293 m2. Tržni centri danas čine 39% te površine, ritejl parkovi 27,6%, robne kuće 9,1% i objekti drugih tipova 24,3%.

- I u narednih nekoliko godina može se očekivati povećanje zastupljenosti modernih šoping centara, što će svakako doprineti nivou razvijenosti tržišta - navodi se u analizi kompanije Confluence Property Management.

Prema ovom istraživanju, Beograd i dalje ostaje centar za maloprodajne nekretnine, a takav trend će se zadržati i u budućnosti. U njemu se nalazi nešto više od pola miliona kvadratnih metara, odnosno nešto više od 55% ukupnog prostora u maloprodajnim nekretninama u Srbiji. Zastupljenost tržnih centara u Beogradu je značajnija u odnosu na Srbiju i oni čine 45% ukupnog maloprodajnog prostora.


Navedeno povećanje zastupljenosti šoping centara će se u celini odigrati u Beogradu i dovešće pokazatelj gustine maloprodajnog prostora na nivo od oko 230 m2 na 1.000 stanovnika, što će glavni grad Srbije približiti donedavno teško dostižnim Budimpešti i Sofiji. Ovakvo značajno povećanje konkurencije će svakako primorati sve bitne učesnike na tržištu da pronalaze nove načine kako bi njihovi objekti bili uspešni.

- Predviđamo da će neke od oblasti važnih za uspešno poslovanje u ovom dinamičnom periodu biti izvrsno poznavanje potrošača i interakcija sa njima, kao i još bolji i dugoročniji odnosi sa zakupcima - ističu iz kompanije Confluence Property Management.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.