Izvor: eKapija | Sreda, 06.05.2009.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Korišćene i bespilotne letilice u procesu izrade geodetskih podloga – najsavremenije tehnologije u projektu potpune rekonstrukcije tvrđave Medun i Spomen kuće Marka Miljanova

Na osnovu ugovora između preduzeća „Muzeji i galerije Podgorice” iz Crne Gore i kompanije GeoGIS Konsultanti d.o.o. iz Beograda u jesen 2008.godine se pristupilo izradi 3D topografskih podloga za potrebe projekta sanacije, rekonstrukcije i uređenja tvrđave Medun i spomen područja kuće Marka Miljanova. Pored topografskih podloga, generisani su 3D modeli objekata (Crkva i Spomen kuća Marka Miljanova) na tom području, a takođe je izrađen i orto-foto plan šireg pojasa oko pomenutog lokaliteta, pri čemu su za izradu plana korišćeni aero snimci generisani profesionalnom digitalnom kamerom koja je instalirana u trupu bespilotne letelice.

Pripreme za terensko snimanje započele su obilaskom pomenutog lokaliteta, krajem oktobra 2008. Snimanje terena, sa svim objektima, izvršeno je kombinacijom 3 metode: precizne elektronske tahimetrije, laserskog skeniranja terena i objekata i digitalne fotogrametrije.

Spomen kuća Marka Miljanova
Spomen kuća Marka Miljanova (Foto: b)
( Profesionalni laserski skener HDS tehnologije )

Lasersko skeniranje terena i objekata, izvršeno je profesionalnim laserskim skenerom Leica ScanStation 2. Rezolucija skeniranja obezbjeđuje kvalitetan prikaz najsitnijih detalja objekata i terena. Domet laserskog zraka iznosi do 300 m, s tim što se može koristititi modul za ultra-fino skeniranje malim laserskim zrakom. Laserski skener se neposredno pre početka snimanja orjentiše na osnovu poznatih tačaka geodetske mreže, a spajanje skenova sa različitih stajališta se može realizovati u okviru obrade podataka u okruženju savremenog softverskog paketa Leica Cyclone.

Spomen kuća Marka Miljanova
Spomen kuća Marka Miljanova (Foto: b)
(bespilotna letelica sa integrisanom terestričkom kamerom)

Aero foto snimci odgovarajuće rezolucije, dobijeni su korišćenjem bespilotne letelice (malog helihoptera), u okviru koje je integrisana profesionalna terestrička foto kamera. Ovakvom bespilotnom letelicom se, inače, upravlja sa zemlje, a moguće je postići visinu i od 300 m iznad površine zemlje. Foto kamera je podešena da automatski u određenom vremenskom intervalu generiše foto snimke, tako da kompletno područje bude prekriveno sa snimcima, na način da između njih postoji odgovarajući preklop, da bi se mogao obezbediti stereo model.

Kao finalni produkt realizacije ovog posla, investitoru su predate kvalitetne 3D topografske podloge, u razmeri 1:1000 i 1:250, digitalni orto-foto plan šireg područja oko kule i utvrđenja, tako da u kombinaciji sa 3D topografskim podlogama obezbeđuje integrisanu celinu. Na osnovu laserskog skeniranja objekata i terena i na osnovu digitalnih fotografija, generisan je 3D model, koji na veoma plastičan način obezbeđuje realan prikaz terena i objekata na ovom lokalitetu, tako da predstavlja idealnu osnovu za digitalno arhiviranje prostornih informacija objekata od kulturnog značaja, a prvenstveno u cilju sanacije, restauracije i različitih vrsta projektovanja. Realizacija 3D modela objekata, generisanih korišćenjem pomenutih tehnologija, predstavlja najbolji odgovor na sve kompleksnije zahteve savremenog projektovanja.

3D modeli objekata na Medunu generisani na osnovu originalnih fotografija sa terena i geometrijskih podataka laserskog skeniranja

Spomen kuća Marka Miljanova
Spomen kuća Marka Miljanova (Foto: b)
( Crkva na Medunu)

Spomen kuća Marka Miljanova
Spomen kuća Marka Miljanova (Foto: b)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE