NavMenu

Korišćene i bespilotne letilice u procesu izrade geodetskih podloga – najsavremenije tehnologije u projektu potpune rekonstrukcije tvrđave Medun i Spomen kuće Marka Miljanova

Izvor: eKapija Sreda, 06.05.2009. 15:58
Komentari
Podeli

Na osnovu ugovora između preduzeća „Muzeji i galerije Podgorice” iz Crne Gore i kompanije GeoGIS Konsultanti d.o.o. iz Beograda u jesen 2008.godine se pristupilo izradi 3D topografskih podloga za potrebe projekta sanacije, rekonstrukcije i uređenja tvrđave Medun i spomen područja kuće Marka Miljanova. Pored topografskih podloga, generisani su 3D modeli objekata (Crkva i Spomen kuća Marka Miljanova) na tom području, a takođe je izrađen i orto-foto plan šireg pojasa oko pomenutog lokaliteta, pri čemu su za izradu plana korišćeni aero snimci generisani profesionalnom digitalnom kamerom koja je instalirana u trupu bespilotne letelice.

Pripreme za terensko snimanje započele su obilaskom pomenutog lokaliteta, krajem oktobra 2008. Snimanje terena, sa svim objektima, izvršeno je kombinacijom 3 metode: precizne elektronske tahimetrije, laserskog skeniranja terena i objekata i digitalne fotogrametrije.

Spomen kuća Marka MiljanovaSpomen kuća Marka Miljanova
( Profesionalni laserski skener HDS tehnologije )

Lasersko skeniranje terena i objekata, izvršeno je profesionalnim laserskim skenerom Leica ScanStation 2. Rezolucija skeniranja obezbjeđuje kvalitetan prikaz najsitnijih detalja objekata i terena. Domet laserskog zraka iznosi do 300 m, s tim što se može koristititi modul za ultra-fino skeniranje malim laserskim zrakom. Laserski skener se neposredno pre početka snimanja orjentiše na osnovu poznatih tačaka geodetske mreže, a spajanje skenova sa različitih stajališta se može realizovati u okviru obrade podataka u okruženju savremenog softverskog paketa Leica Cyclone.

Spomen kuća Marka MiljanovaSpomen kuća Marka Miljanova
(bespilotna letelica sa integrisanom terestričkom kamerom)

Aero foto snimci odgovarajuće rezolucije, dobijeni su korišćenjem bespilotne letelice (malog helihoptera), u okviru koje je integrisana profesionalna terestrička foto kamera. Ovakvom bespilotnom letelicom se, inače, upravlja sa zemlje, a moguće je postići visinu i od 300 m iznad površine zemlje. Foto kamera je podešena da automatski u određenom vremenskom intervalu generiše foto snimke, tako da kompletno područje bude prekriveno sa snimcima, na način da između njih postoji odgovarajući preklop, da bi se mogao obezbediti stereo model.

Kao finalni produkt realizacije ovog posla, investitoru su predate kvalitetne 3D topografske podloge, u razmeri 1:1000 i 1:250, digitalni orto-foto plan šireg područja oko kule i utvrđenja, tako da u kombinaciji sa 3D topografskim podlogama obezbeđuje integrisanu celinu. Na osnovu laserskog skeniranja objekata i terena i na osnovu digitalnih fotografija, generisan je 3D model, koji na veoma plastičan način obezbeđuje realan prikaz terena i objekata na ovom lokalitetu, tako da predstavlja idealnu osnovu za digitalno arhiviranje prostornih informacija objekata od kulturnog značaja, a prvenstveno u cilju sanacije, restauracije i različitih vrsta projektovanja. Realizacija 3D modela objekata, generisanih korišćenjem pomenutih tehnologija, predstavlja najbolji odgovor na sve kompleksnije zahteve savremenog projektovanja.

3D modeli objekata na Medunu generisani na osnovu originalnih fotografija sa terena i geometrijskih podataka laserskog skeniranja

Spomen kuća Marka MiljanovaSpomen kuća Marka Miljanova
( Crkva na Medunu)

Spomen kuća Marka MiljanovaSpomen kuća Marka Miljanova

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.