Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 10.12.2018.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija evropski lider po indeksu transparetnosti u nekretninama - Pohvale za platformu GeoSrbija

Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)
Srbija se prema novom Globalnom indeksu transparentnosti u oblasti nekretnina za 2018. našla na prvom mestu u Evropi, a na petom u svetu po napredovanju u odnosu na 2016. godinu, na listi koju objavljuje jedna od vodećih američkih kompanija u oblasti nekretnina Jones Lang LaSalle.

Od ukupno sedam oblasti koje indeks meri, najbolje ocene Srbija je dobila u oblasti "proces transakcije", koji podrazumeva informacije o nepokretnosti pre kupovine, proces kupoprodaje, profesionalne standarde i usluge koje se pružaju vlasniku, kao i u kategoriji "regulatorni i pravni okvir", koji se odnosi na regulativu o nepokretnosti, registrovanje nepokretnosti, eksproprijaciju zemljišta i kreditiranje, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Savremenu digitalnu platformu GeoSrbija, pokrenutu pre godinu dana, prepoznale su kao jednu od najboljih, koja u sebi nosi najveći broj setova podataka ovog tipa u Evropi, brojne međunarodne institucije, pre svih Ujedinjene nacije koje su uputile poziv RGZ-u da digitalnu platformu predstavi na prvom Kongresu geoprostornih informacija u Kini.

Poziv je stigao i od Svetske banke, a GeoSrbija je predstavljena i na godišnjoj konferenciji u Vašingtonu, kao i na INSPIRE konferenciju koju su zajednički organizovale Belgija i Holandija.

Platforma danas pruža oko 200 različitih georeferenciranih setova podataka građanima i stručnoj javnosti, ima više od tri miliona zahteva mesečno, preko 300.000 poseta, oko 100.000 jedinstvenih posetilaca i ukupno 60.000 preuzimanja mobilne aplikacije.

U pripremi i pružanju podataka koji se objavljuju na digitalnoj platformi GeoSrbija učestvuje 14 državnih institucija i javnih preduzeća, a značajan doprinos pružio je i veći broj lokalnih samouprava. Digitalna platforma sadrži i katalog metapodataka, koje najčešće koriste profesionalni korisnici, a njima se nudi 76 setova podataka.

Tokom prethodnih godinu dana, GeoSrbija je omogućila da se značajno unapredi transparentnost u radu i poboljšaju poslovni procesi u javnom sektoru. Omogućeno je ažuriranje postojećih i kreiranje novih setova podataka, a privatni sektor je prepoznao mogućnost da iskoristi servise digitalne platforme GeoSrbija za osmišljavanje i razvoj komercijalnih proizvoda.

Poseban uspeh digitalne platforme je i u tome, da što su se u korišćenje podataka ovog servisa uključili i sami građani, kao pojedinci, koji su prepoznali mogućnost da koriste geoprostorne podatke za lične potrebe, navodi se u saopštenju RGZ-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.