Izvor: Južne vesti | Četvrtak, 06.12.2018.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliki razvojni planovi Grada Niša za 2019. godinu - Vraćanje tramvaja, nova zgrada Narodnog muzeja, botanička bašta, ski staza...

(Foto: chaiyapruek youprasert/shutterstock.com)
Na niške ulice bi se posle 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu, piše portal Južne vesti.

Radna verzija ovog programa predviđa i aktivnosti na izgradnji novog Narodnog muzeja, botaničke bašte, nove glavne autobuske stanice, međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

Između ostalog, planirano je raspisivanje urbanističko-arhitektonskog konkursa za novi Narodni muzej koji bi se nalazio u Jeronimovoj ulici, kao i da apliciranje kod republičkih institucija za taj projekat.

Tu je i plan za novu glavnu autobusku stanicu, koja bi prema urbanističkim planovima koji su ranije predstavljeni, trebalo da se nalazi kod novog Bulevara Heroja sa Košara koji spaja 12. februar i Bulevar Nikole Tesle, iza fabrike duvana.

Program predviđa i da se izgradi projektno tehnička dokumentacije za botaničku baštu koja bi bila izgrađena u Tvrđavi, kao i dokumentacija za izgradnju ski-staze na Kameničkom visu, koja je već najavljivana početkom 2017. godine.

Pominje se i izgradnja montažne garaže na Sinđelićevom trgu, a neke od stavki su i obnova vrtića "Bambi" i "Cvrčak", kao i izgradnja novih obdaništa na Ledenoj Steni i na Somborskom bulevaru, kao i u selima Trupale i Popovac.

U nekim školama biće, prema programu, menjana stolarija, dok je planirano i da kotlarnice u 20 osnovnih, 2 srednje škole i 7 vrtića pređu sa lož-ulja na pelet.

Inače, Programom razvoja za 2019. godine ne računa se samo na novac iz gradskog bužeta, već i iz drugih izvora finansija, poput republičkih i međunarodnih fondova, tranfera ministarstava, kredita, donacija…
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.