NavMenu

Projekat : "AIRPORT CITY BELGRADE" – primenjene tehnologije hidroizolacionih cementnih membrana, tekstilnih podnih obloga i reprofilirajućih slojeva garaže bez potrebe za dilatacijama

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.05.2009. 10:01
Komentari
Podeli

Koncept "Grad u gradu"

Poslednje decenije na Novom Beogradu pratimo trendove izgradnje savremenih građevina koje od ovog dela grada prave moderni centar. Nekadašnja predviđanja i ambiciozni projekti urbanizacije Novog Beograda počinju da se realizuju. Veliki broj investicija i prisustvo poznatih konsultantskih i inženjering kompanija doprineli su tome da ovaj deo grada poprima obrise prave svetske metropole koja ni malo ne zaostaje za mnogim gradovima u Evropi i svetu. Korišćenjem najnovijih tehnologija gradnje i primenom materijala poslednje generacije, novosagrađeni objekti na Novom Beogradu stvaraju urbanu sredinu specifičnog ambijenta u odnosu na ostatak grada. Jedan od kompleksa poslovnih zgrada koji svakako zavređuje pažnju je višenamenski komercijalni Biznis park Airport City Belgrade koji svojim korisnicima pruža koncept "grada u gradu". Raspolaže sa preko 185 000 m² poslovnog prostora koji je prilagođen potrebama mnogih svetskih i domaćih kompanija. Izgradnja objekata ovog kompleksa realizovana je po fazama i u planu je izgradnja hotela čije su pripreme u toku. Svojim sistemskim rešenjima Mapei je bio prisutan u realizaciji objekata ovog kompleksa u toku izvođenja radova na više pozicija.

Primena hidroizolacione cementne membrane

U centralnom delu pešačke zone okružene staklenim fasadama i upotpunjene travnjacima izgrađene su dve fontane obložene staklenim mozaikom. Kao hidroizolacioni sloj upotrebljen je MAPELASTIC, dvokomponentni visoko elastični cementni malter postupkom nanosa u dva sloja, utiskivanjem alkalno otporne mrežice od staklenih vlakana u prvi sloj. Svi spojevi su vodonepropusno obrađeni gumiranim trakama MAPEBAND. Prodori za vodu obrađeni su ugradnjom MAPEBAND manžetni.

Zbog kratkih rokova za izvođenje radova, posle samo nekoliko dana izvedeno je lepljenje staklenog mozaika GRANIRAPID-om u beloj boji, dvokomponentnim lepkom na bazi cementa, sa brzim vezivanjem i hidratacijom, koji se svrstava u klasu C2F. Kada se koristi ovaj lepak, fugovanje se može vršiti posle samo 3 sata, a puštanje fontane u eksploataciju moguće je posle samo 3 dana. Ovaj lepak svoju primenu nalazi i u bazenima za plivanje u kojima pokazuje veliku prednost u odnosu na klasične lepkove zbog mogućnosti brzog puštanja u eksploataciju objekata ovakve namene. Fuge su izrađene brzovezujućom i brzosušećom masom ULTRACOLOR PLUS.

Savremeni poslovni kompleksi, kao što je ovaj, imaju visoke kriterijume zaštite od požara i bezbednosti korisnika definisane projektom. U tu svrhu izgrađen je bazen za tehničku vodu za gašenje požara dimenzija 20 x 8 m. Kao i kod fontane, i ovde je za hidroizolaciju upotrebljen sistem MAPELASTIC koji je u ovom slučaju imao funkciju završnog sloja čime je postignuta ušteda na skupim hemijskim premazima koji su predviđeni za ovakvu vrstu opterećenja.

Ovaj sistem, kao završna obrada, može se primenjivati i u rezervoarima i sistemima za preradu pitke vode jer ne utiče štetno na kvalitet vode, a takođe je primenljiv i kao zaštita betona u rezervoarima i postrojenjima za tretman otpadnih voda.

Postavljanje tekstilnih podnih obloga

Postavljanje tekstilnih podnih obloga na površini od oko 15 000 m² izvodilo je preduzeće Tik karpet, koje je uspešno sarađivalo sa kompanijom Mapei na više projekata. Za postavljanje tekstilnih podnih obloga korišćen je lepak u vodenoj disperziji AQUACOL T. Prethodno nivelisanje podloge rađeno je pomoću samoizravnavajuće mase za zaglađivanje NOVOPLAN 21 sa prethodnim nanošenjem osnovnog premaza PRIMER G, disperzijske impregnacije na sintetičkoj bazi koja se koristi za upijajuće podloge. Na mestima dilatacija na kojima je došlo do izvijanja cementne košuljice, blaga reprofilacija je izvedena sa glatkom brzovezujućom tiksotropnom cementnom masom PLANIPACH zbog potrebe za brzim nastavkom radova. Posle samo dva sata, primenom ovog materijala moguće je vršiti nadogradnju. Za lepljenje tekstilne sokle po obimu prostorija korišćen je ADESILEX VZ, univerzalni kontaktni lepak čija je odlika mala potrošnja.

Izrada reprofilirajućih slojeva garaže bez potrebe za dilatacijama

Izrada završnog sloja poda podzemne garaže zahtevala je rešenje koje će omogućiti laku ugradnju i beton bez pukotina s obzirom na stroge zahteve poštovanja svetle visine prostora definisane projektom. Izvođač se odlučio za MAPECRETE SYSTEM, rešenje koje će u potpunosti zadovoljiti sve definisane parametre projekta. Zbog dinamike izvođenja radova zahtevana čvrstoća na 7 dana je bila 30 kN/mm². Garažni prostor bio je neravno izbetoniran a potrebne debljine reprofilirajućih slojeva bile su od 3 do 12 cm. Kao veza starog i novog betona za slojeve debljine ispod 6 cm koristio se epoksidni prianjajući sloj EPORIP, a za slojeve veće od 6 cm lateks sintetičke gume PLANICRTE koji je mešan sa vodom i istom vrstom cementa (CEM II A-M (S-L)) od koje se radi podloga u masenom odnosu 1:1:5. Zbog redukcije vode i dobre obradljivosti korišćen je DYNAMON SX, superplastifikator na bazi modifikovanih akrilnih polimera u količini od 3 litra po m³ ili 0,75% u odnosu na količinu cementa. U slučaju ekstremnih temperaturnih vremenskih uslova, s obzirom da su radovi izvođeni u letnjem periodu, korišćen je DYNAMON SXT-2 koji pored plastifikacije ima i retardirajući efekat. Osim superplastifikatora u dvofrakcijskoj mikroarmiranoj betonskoj mešavini, korišćeni su ekspandirajuće sredstvo EXPANCRETE, neorganski proizvod u prahu za kompenzovano skupljanje pri sušenju u količini od 16 kg po m³ sveže betonske mase i sredstvo za unutrašnju negu MAPECURE SRA, dodatak za usporavanje hidrauličnog skupljanja i smanjenje stvaranja mikropukotina.

Tehnički podaci

Investitor: Airport City Belgrade (ACB)

Površina: 185 000 m²

Glavni izvođač: Mercury Engineering d.o.o, Serbia

Podizvođači: Mir inženjering d.o.o., Tik karpet, Demex-St d.o.o.

(za opisane radove)

Vreme izvođenja radova: 2007-2008.

Mapei koordinatori: Nenad Cvetković, d.i.g

Vladimir Dimitrijević, d.i.g.

Nebojša Janić, Mapei Beograd

Korišćeni materijali

U ovom prilogu pomenuti proizvodi pripadaju linijama «Proizvodi za polaganje keramičkih pločica i proizvoda od kamena», «Proizvodi za polaganje elastičnih i tekstilnih podnih obloga» i «Proizvodi za građevinarstvo». Tehnički listovi se nalaze na CD-u «Mapei Global Infonet» i na sajtu www.mapei.com. Lepkovi i mase za fugovanje keramičkih pločica i proizvoda od kamena su u skladu sa zahtevima i standardima SIST EN 12004 i EN 13888.

Adesilex PZ: univerzalni kontaktni lepak na bazi polihloroprenskog kaučuka u rastvoru organskih rastvarača, za polaganje svih vrsta obloga na sve vrste podloga u unutrašnjim prostorijama kad se zahteva trenutno prianjanje.

Aquacol T: lepak u vodenoj disperziji za tekstilne podne obloge i podne obloge od linoleuma

Dynamon SX: superplastifikator na bazi modifikovanih akrilnih polimera za betone sa visokom redukcijom vode (HRWR) za uobičajeni i samozbijajući beton

Dynamon SX T2: superplastifikator na bazi modifikovanih akrilnih polimera za betone sa visokom redukcijom vode (HRWR) i retardirajućim dejstvom (SRA)

Eporip: epoksidni prianjajući sloj za lepljenje konstrukcijskih spojeva i za monolitno zalivanje pukotina u podlogama

Expancrete: ekspandirajuće sredstvo za betone sa kompenzovanim skupljanjem

Granirapid (C2F,S1): dvokomponentni poboljšani cementni lepak sa brzim vezivanjem i hidratacijom, za polaganje keramičkih pločica i proizvoda od kamena (za nanose do 10 mm)

Mapeband: gumirana poliestarska traka za zaptivanje krajeva i uglova i manžeta za zaptivanje instalacijskih prodora

Mapecure SRA: dodatak za mešavine betona i sanacione maltere koji sprečava skupljanje u fazi hidratacije i pojavu mikropukotina - "internal curing"

Mapelastic: dvokomponentni visokokvalitetni cementni malter za hidroizolaciju balkona, terasa, kupatila, bazena i za zaštitu betonskih površina

Novoplan 21: samorazlivajuća izravnavajuća masa za debljine nanosa od 1 do 5 mm

Planicrete: Lateks sintetičke gume za oplemenjivanje cementnih mešavina

Planipach: glatka brzovezujuća tiksotropna cementna masa za izravnavanje za horizontalne i vertikalne površine (debljina od 0 do 10 mm) sa vrlo malom emisijom isparavajućih organskih supstanci (VOC)

Primer G: osnovni upojno-regulacioni, prianjajući premaz na bazi sintetičkih smola u vodenoj disperziji, sa vrlo malim sadržajem isparavajućih organskih supstanci (VOC)

Ultracolor Plus (CG2): poboljšana brzovezujuća i brzosušeća masa za fuge širine od 2 do 20 mm, u 26 boja, ne uzrokuje iscvetavanje i promenu boje, sa dodacima za vodoodbojnost (DropEffect®) i sprečavanje pojave buđi (BioBlock®)

izvor : Svet Mapei

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.