Izvor: Tanjug | Utorak, 04.12.2018.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Investitorima zanimljivo srpsko tržište nekretnina - Privlači ih mali broj tržnih centara i niske cene

Međunarodni investitori su sve više zainteresovani za srpsko tržište nekretnina, rečeno je danas na otvaranju međunarodne konferencije o nekretninama Balkans Property Forum 2018.

Forum je okupio više od 150 stručnjaka iz oblasti trgovine nekretninama, a glavne teme su najnoviji trendovi koji utiču na njenu budućnost s fokusom na zemlje Balkana, posebno Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju. Srpsko tržište nekretnina, kako su rekli učesnici, dobro funkcioniše i sve više napreduje, a tome je doprineo rast privrede u Srbiji i u regionu Jugoistočne Evrope. Nebojša Nešovanović iz kompanije CBRE rekao da je region postao interesantniji kada su svi ostali regionu postali preskupi.

Kada su u Poljskoj, Češkoj i drugim zemljama centralne i istočne Evrope cene došle gotovo na nivo Zapadne Evrope, otvorio se prostor za jugoistočnu Evropu. Tu ima osam zemalja, od kojih su četiri značajne sa stanovišta tržišta nekretnina. Tri su članice EU - Slovenija, Hrvatska i Bugarska, i jedina zemlja koja je interesantna sa stanovišta tržišta nekretnina, a nije članica EU, upravo je Srbija - rekao je Nešovanović.

Prema njegovim rečima, Srbija je interesantna zato što je dovoljno velika, za razliku od ostale četiri zemllje koje nisu članice EU - BiH, Crna Gora, Albanija i Makedonija.

- Mi smo, takođe, poslednji koji razvijamo tržne centre i jedino se u Beogradu sada grade tri tržna centra, a verovatno ima prostora za još jedan - naveo je Nešovanović i dodao su svi ostali gradovi završili razvoj tržnih centara pre sedam ili osam godina. Konferenciju organizuje vodeća imovinska platforma za nekretnine u Jugoistočnoj Evropi Property Forum, u saradnji s Kraljevskim institutom ovlašćenih procenitelja (RICS).

Razmatraće se trendovi koji definišu budućnost industrije nekretnina i izazove s kojima se suočavaju procenitelji nekretnina, zatim investicione mogućnosti na tržištima Srbije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije. Predviđena je i diskusija o tržištima u razvoju kao što su Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH.

Inovacija će biti ključno pitanje na svim panelima, jer nove tehnologije velikom brzinom menjaju pravila imovinskog poslovanja i misija Property Foruma i RICS-a jeste da priprema profesionalce za nekretnine za buduće promene.

Property Forum je vodeća platforma za medije i događaje u industriji nekretnina u Jugoistočnoj Evropi sa skoro 10 godina iskustva. RICS je zvanični partner događaja Foruma i jedna od najeminentnijih institucija na svetu specijalizovana za nekretnine, građevinu i pitanja građevinskog zemljišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.