Izvor: eKapija | Nedelja, 02.12.2018.| 17:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojeno više urbanističkih planova za Beograd

Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Skupština Grada Beograda usvojila je na sednici održanoj u petak (30. novembra 2018. godine) više izmena i dopuna planova detaljne regulacije, među kojima se ističe Plan detaljne regulacije područja između autoputa Beograd – Novi Sad, saobraćajnice T6, Ulice cara Dušana i naselja Nova Galenika, prenosi Beoinfo.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je u proteklih pet godina usvojeno 146 urbanističkih planova, istakavši da su ovi dokumenti osnov razvoja grada bez kojih ne bi bilo moguće izdavanje građevinskih dozvola. Ukupna pokrivenost Beograda urbanističkim planovima je trenutno 65%.

– Usvajanjem ovog plana stiču se uslovi da sledeće godine bude započeta izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti. Tu će se graditi 1.000 stanova, ukupne bruto površine 100.000 m2. Grad Beograd je izdvojio novac u planu za 2019. godinu, a u planu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda smo izdvojili novac za izgradnju infrastrukture, kako bi Građevinska direkcija Srbije mogla da počne sa izgradnjom stanova – rekao je Vesić.

Na sednici su usvojeni i Predlog plana detaljne regulacije za blokove između ulica Knez Danilove, Vladetine, Dalmatinske i Stanoja Glavaša, Predlog plana detaljne regulacije područja severno od Ovčanskog puta, oko rekreativnog kompleksa "Ćuran" i Predlog plana detaljne regulacije područja između planirane saobraćajnice Južni bulevar i sportskog kompleksa "Obilić".

Odbornici su usvojili i Predlog izmena Plana detaljne regulacije za područje između Francuske, Ulice cara Dušana, Tadeuša Košćuška i postojeće pruge na Dorćolu, Predlog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za rekonstrukciju saobraćajnice Partizanski put, dogradnju rezervoara i rekonstrukciju crpne stanice "Pionir", u delu od Volgine do Jovanke Radaković, kao i Predlog izmena Plana detaljne regulacije kompleksa benzinskih stanica sa pratećim sadržajima u Dobanovcima.

– Planovi će doprineti unapređenju planskog razvoja delova grada koji do sada nisu bili pokriveni planovima, što se naročito odnosi na delove opština Vračar, Zemun i Palilula. Za predmetne prostore planirana je i adekvatna saobraćajna i komunalna infrastruktura, kao i opremanje sadržajima socijalnog standarda, poput škola, vrtića i zdravstvenih ustanova – rekla je Svetlana Jovičinac, rukovodilac sektora za urbanističko planiranje Sekretarijata za urbanizam.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.