Izvor: AG Nekretnine | Utorak, 28.04.2009.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

(AG Nekretnine) REBEC 2009. – 22-24.06.2009 u Beogradu

(Foto: b)

Prošle, 2008.godine, krajem juna, prvi ali ne i poslednji put, održan je REBEC. Premijera koja se održala „kad’ joj vreme nije“ ipak je privukla pažnju publike koja se profesionalno bavi razvojem nekretnina u Srbiji. Tada, upravo posle održanih izbora, dok republička kao ni lokalna uprava nije bila formirana, bilo je potrebno da se u jednoj privlačno definisanoj formi, sadržaju i kvalitetu, predstave okruženju nekretnine u Srbiji. Ako je suditi po premijeri i ovom prilikom REBEC će „odbraniti“ svoj premijerno postignut međunarodni karakter.

Ove godine, opet kada joj vreme nije, organizatori REBEC-a će ponovo pokušati da predstave jednu neispričanu priču o razvoju nekretnina u Srbiji i okruženju. Ovoga puta to će biti još zahtevnije, jer u jeku finansijske krize koja još ne jenjava po svetu, treba napraviti tako privlačnu i kvalitetnu priču. Da li je to moguće?

Na kraju premijernog REBEC-a, organizatori su obećali da će sledeći biti održan tačno za godinu dana ali jedan dan ranije u odnosu na tekuću godinu. Tačnije, ove 2009. u terminu od 22-24. juna zakazano je održavanje II Rebec-a. Kao i prošle godine i ove godine su predviđena dva glavna događaja. Prvi je trodnevni sajam a drugi predstavlja dvodnevnu konferenciju na kojoj treba da se „pretresu“ sve aktuelne teme koje ovo naše tržište krasi. To će ponovo biti pokušaj da se kvalitetno kroz sedam panela odnosno sedam glavnih-nosećih tema, prikaže sadašnja situacija u Srbiji i da se makar u pokušaju nagoveste budući koraci razvoja ovog tržišta. Što se tiče sajamskog dela, da bi se događanja upotpunila, održaće se nekoliko interesantnih događaja unutar sajamskog prostora u predvorju Plave dvorane Sava Centra.

(Foto: b)

Utisci sa nekoliko poslednje održanih velikih okupljanja u Evropi, kao što su MAPIC 2008, MIPIM Horizons 2008 i MIPIM 2009, ukazuju da su najzastupljenije teme vezane za razvoj nekretnina, bila očekivanja i dalje projekcije vezane za oporavak finansijskog tržišta u celom svetu. Iako je u februaru „uhvaćen snimak“ koji pokazuje oporavak tržišta nekretnina u Americi kao i u martu u Britaniji, oni oprezniji nisu skloni radovanju i opuštanju. Propast i nacionalizacija velikih inevsticionih banaka (Merill Lynch, Morgan Stenley, Goldman Sach) i poznatih velikih osiguravajućih kuća (AIG), nepokrivenost prekobrojno odobrenih kredita, kao nekontrolisano narasla inercija, srušila je kao „kulu od karata“ investicionu sliku i poredak u svetu.

Veliki sistemi, preko noći ostali su bez sredstava, hitre ali ipak zakasnele državne intervencije Sjedinjenih Američkih Država (700 milijardi dolara), Engleske (200 milijardi funti) i Nemačke (100 milijardi evra) za trenutak je zaustavilo ipak i dalje propadanje svetskog finansijskog poretka. Prvi na udaru svih svetskih berzi bila je automobilska industrija i naravno, industrija razvoja nekretnina. U Srbiji, sem što su bukvalno preko noći napušteni razvojni projekti u sve vrste nekretnina (savremeni kancelarijski prostori, novi hotelski kapaciteti, moderni maloprodajni centri, logistički centri i prateća infrastruktura) na početku krize se konstatovala ipak zdrava ali konzervativna politika Narodne Banke Srbije. Ona je uspela da nametne „rezervaciju“ velikih iznosa kao depozita već odobrenih kreditnih sredstava koje su banke namenile da plasiraju u privredu. Po tom pitanju, sistem je ostao da kažemo zdrav, ali je njegov potencijal izuzetno smanjen. Uz naknadno uvećanje rizika, bojazan nastao podsećanjem iz skorije istorije po pitanju propadanja štednih uloga, krajem 2008. izazvalo je „epidemiju“ povlačenja oročenih uloga od starne građanstva. Naknadne akcije banaka kojim su pokušali ovu inerciju da spreče, delimično je uspela. Ipak je više para ostalo „van sistema“ pa je sve ovo drastično uticalo i na dalju pozitivnu podršku razvojnih projekata nekretnina u Srbiji.

(Foto: b)

Postavlja se pitanje šta dalje? Da li čekati da se situacija reši na globalnom nivou pa da se po „definiciji“ ona oseti kao boljitak i kod nas ili možda nešto i samostalno možemo da preduzmemo po tom pitanju.

Upravo, to će biti glavne teme na predstojećem REBEC-u!

REBEC 2009.

Shvatajući razvoj situacije, pretpostavljajući očekivanja posetilaca, organizatori će po prošlogodišnjem šablonu ponuditi na konferencijskom delu 7 panela. Ono što će ove godine biti novo, to su teme iz Project management-a i kako se aktivnosti ove multidisciplinarne profesije u pozitivnom smislu može odraziti kroz veće angažovanje na efikasniji razvoj nekretnina u Srbiji. Naravno, najmanje razvijena grana industrije nekretnina u Srbiji – hotelski biznis imaće poseban panel gde će svojim prisusutvom odabran krem profesionalaca iz ovog segmenta pokušati da prikažu sadašnju situaciju i da nagovesti njen dalji razvoj.

Kao i prošle godine i ove godine biće zastupljene teme iz urbanizma, od koga počinje svaka „pismena“ priča o razvoju nekretnina. Takođe biće ponovo predstvaljene teme vezane za neotkrivenost PPP modela finansiranja, za koga se u Srbiji smatra da donošenjem najavljenog zakona, puno projekata po Srbiji može da pokrene.

Posebno na nivou lokalnih samouprava ukoliko im se podari takva mogućnost da budu ravnopravni partneri sa privatnim preduzetništvom. Naravno neće moći da se izbegne, možda pomalo i „dosadan“ panel, na kome će se ponovo diskutovati o stanju razvoja nekretnina savremenog stambenog, kancelarijskog i maloprodajnog prostora kao i modernih logističkih cenatara.

(Foto: b)

Što se pak tiče sajamskog programa, ove godine očekuje se da on bude bogatiji i interesantniji u odnosu na prethodno, premijerno izdanje. U prvom redu zbog predviđenog održavanja „Facility management afternoon-a“ na kome treba između ostalog i da se promoviše novoformirani ICSC komitet Srbije. Ovom prilikom možemo se pohvaliti da je Srbija osma zemlja u Evropi koja je to postigla i da ni jedna zemlja iz okruženja nema svoj nacionalni komitet. To samo znači da su u centrali ovog komiteta u Londonu, valjano sagledani razvojni potencijali ovog segmenta u Srbiji i da su očekivanja njegovog daljeg razvoja u odnosu na okruženje veći i vredniji. Samim tim developeri u Srbiji će dobiti mogućnost da brže i lakše dođu do aktuelnih dokumenata koja daju pozitivne smernice nastale na osnovu iskusta u Evropi i svetu.

Takođe u najavi je panel diskusija na sajamskom delu manifestacije koja treba da ukaže na trendove cena u stanogradnji kao i šta nam valja činiti na temu da se ova grana što pre ponovo podstakne i ponovo dođe na nivo aktivnosti iz 2008. Saznanje da građevinarstvo za sobom vuče tridesetak grana privrede u ovoj situaciji daleko da je zanemarljivo.

Ostaje da se vidi da li će organizatori uspeti da skupe klljučnu i kritičnu masu aktuelnih tema, priznatih i vrhunskih govornika profesionalaca iz industrije nekretnina, kao i da se na sajamskom delu svojim izlaganjem prikažu i predstave najnoviji razvojni poduhvati u Srbiji. Takođe već je potvrđeno očekivanje da govornika na konferenciji bude više iz inostranstva nego domaćih kao što se u sajamskom delu očekuje veća zastupljenost inostranih developera nego na prethodnom, premijernom REBEC-u.

(Foto: b)

Zbog svega toga, u željnom očekivanju da svane 22. jun, preporučujemo da se češće posećuje sajt www.rebec.rs.

Vidimo se na ovogodišnjem REBEC-u!

Priredio Aleksandar Opsenica

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE