NavMenu

(AG Nekretnine) New Siemens Hotel Solution

Izvor: AG Nekretnine Petak, 10.04.2009. 15:35
Komentari
Podeli

Hotelski biznis postavlja specifične zahteve kako u pogledu tehnologije, tako i u poslovnom pogledu. Siemens-ov vertikalni hotelski marketing koordinira zahteve hotelijera i nudi optimalna rešenja, koja se nalaze u okviru preporuka najvećih hotelskih lanaca.

U ovome tekstu opisano je integrisano rešenje automatizacije hotelskih soba, New Siemens Hotel Solution, namenjeno hotelima sa četiri i više zvezdica.

Na sastanku Siemens vertikalnog marketinga, održanom januara 2009.godine u Amsterdamu, direktori inženjeringa i investicija u okviru Hiltona i Inter Continental Hotel Grupa, kao trenutno najznačajnije trendove u okviru daljeg razvoja hotelskog biznisa istakli su:

· Povećanje lojalnosti gostiju - predstavlja želju operatera hotela da gost zadovoljan boravkom u hotelu ponovo bude gost istog hotela, odnosno istog lanca hotela;

· Smanjenje i kontrola troškova – redukcija troškova energije, efikasniji rad osoblja i smanjenje troškova održavanja instalirane opreme;

· Sigurnost – potpuna kontrola ulazaka u sobu, grupe soba i zajedničke prostore;

Sve ovo naravno postavlja kompleksne zahteve ispred više struka i instalacija u okviru hotela. Na primer, zadovoljstvo gosta zavisi u velikoj meri od enterijerskih rešenja, lokacije hotela i slično. U daljem tekstu, ograničićemo se na razmatranje funkcionalnosti koje treba da zadovolji sobna automatika. Nakon opisa funkcionalnosti, prikazaćemo jedno konkretno rešenje sistema sobne automatike.

Povećanje lojalnosti gostiju

Temperatura u hotelskoj sobi u velikoj meri utiče na zadovoljstvo gosta. Zahteva se precizno održavanje zadate temperature, što se postiže kontrolom rada fan coil uređaja na vodenoj i vazdušnoj strani. Naravno, neophodno je gostu omogućiti jednostavno zadavanje temperature, smanjiti mogućnost greške prilikom zadavanja željene temperature i omogućiti automatski i ručni izbor brzina rada fan coil uređaja.

Osim temperature, kontrola svetla predstavlja važnu komponentu. Potrebno je omogućiti uključenje svetla dobrodošlice pre otvaranja ulaznih vrata, kao i omogućiti uključenja i isključenja svetala sa više mesta u sobi.

Veoma je važno omogućiti gostu da na jednostavan i efikasan način komunicira iz sobe sa osobljem hotela. Poziv sobarici, obaveštenje „ne uznemiravaj“, odnosno pomoć u slučaju nužde, veoma je važno realizovati tako što gost jednostavnim pritiskom na odgovarajući taster realizuje zadatu funkciju. Detalji kao što su isključenje zvona na vratima kada je aktivirana opcija ne uznemiravaj se podrazumevaju. Ekran prikaza sobe predstavljen je na slici 1.

Smanjenje i kontrola troškova

Smanjenje i kontrola troškova mogu se sa aspekta funkcionalnosti sobne automatike grupisati u zahteve vezane za redukciju potrošnje energije, zahteve vezane za efikasniji rad osoblja i zahteve vezane za troškove održavanja instalirane opreme.

Redukcija potrošnje energije predstavlja značajan potencijal uštede. Naravno, sve mere koje se preduzimaju u cilju uštede energije ne smeju da utiču na smanjenje konfora gosta. Energija za grejanje i hlađenje štedi se uvođenjem temperaturskih režima konfornog rada (gost u sobi), prekonfornog rada (gost nije u sobi, ali je soba izdata), soba nije bukirana i soba nije u funkciji zadatih režima rada. Administrator sistema određuje zadate temperature u grejanju i hlađenju za svaki od režima rada. Gost može da u konfornom režimu rada promeni zadatu temperaturu, dok na zadate temperature u ostalim režimima rada gost nema uticaja. Prebacivanje iz jednog u drugi režim vrši se automatski, vezom sa sistemom kontrole pristupa u sobu i sa sistemom za bukiranje soba. Sam operater sa recepcije može manuelno da forsira neki od režima rada, na primer režim soba nije bukirana u slučaju kada grupa gostiju ode na celodnevni izlet.

Značajno je napomenuti da na temperaturni režim utiče i ko je u sobi. Uobičajeno je da kada je u sobi spremačica, odnosno tehničko osoblje soba prelazi u prekonforni a ne u konforni temperaturni režim rada.

Uštede koje se postižu na ovaj način zavise od dosta faktora. Tu su prvenstveno cene energije za grejanje i hlađenje, prosečna zauzetost soba, prosečno vreme prijave i odjave gosta, prosečno vreme boravka gosta u sobi i slično. Siemens je razvio program koji omogućava simulaciju uštede toplotne i rashladne energije unosom napred navedenih faktora. Ušteda električne energije postiže se isklučenje svetala i dela uređaja u sobi kada gost nije u sobi, odnosno njihovim uključenjem u trenutku kada gost svojom karticom otključa bravu, a pre nego što otvori vrata sobe.

Efikasniji rad osoblja postiže se jednostavnom komunikacijom gosta sa recepcijom. Kada gost pritiskom na odgovarajući taster zatraži servis u sobi, takav zahtev trenutno se registruje i zapisuje na računaru na recepciji. Operator na recepciji, pregledom gde se ko od osoblja nalazi (na osnovu kartica osoblja u držačima kartica) poziva najbližeg od osoblja da ode do sobe iz koje se zahteva servis. Ispred sobe iz koje je zahtevan servis upaljen je odgovarajući svetlosni indikator room service, što dodatno pomaže lociranju sobe iz koje se zahtevao servis.

Na efikasnot rada osoblja značajno utiču i analize rada. Analizu rada osoblja omogućavaju zapisi o vremenima provedenim u pojedinim sobama prilikom njihovog spremanja, kao i zapisi vezani za procečna vremena reagovanja na zahtev koji je upućen iz same sobe.

Trošak održavanja instalirane opreme smanjuje se samom tehnologijom opreme, kao i kvalitetom opreme. Kod troška održavanja instalirane opreme, treba napomenuti da je indirektni trošak kada soba nije u funkciji usled neispravnosti opreme višestruko veći od samog troška popravke, odnosno zamene neispravne opreme.

Sigurnost

Sigurnost postaje faktor koji se sve češće razmatra i u hotelima koji se nalaze u Srbiji. Sobna automatika omogućava potpunu kontrolu ulazaka u sobu, grupe soba i zajedničke prostore sistemom kartica za kontrolu pristupa, u kombinaciji sa sistemom čitača i držača kartica.

Sama tehnologija je sledeća: prilikom prijavljivanja gosta, u karticu se upisuje slučajno generisani broj. Taj broj upisuje se u kontrolere sobe i svih vrata kroz koje gost ima dozvolu da prolazi. Isto pravilo važi i za kartice osoblja hotela. Na taj način, moguće je izvršiti podelu hotela na proizvoljne zone, kako u pogledu kretanja gostiju, tako i u pogledu kretanja samog osoblja hotela.

Svi ulasci u prostorije registruju se na računaru. Pokušaji bespravnog ulaska u prostorije za koje kartica nije predviđena takođe se registruju i mogu se generisati odgovarajući alarmi.

Prilikom odjavljivanja gosta, odnosno u slučaju gubitka kartice, broj upisan u kontrolere se jednostavno briše, tako da je ulazak u sobu onemogućen eventualnim duplikatom kartice.

New Siemens Hotel Solution

Siemens New Hotel Solution je skalabilan sistem upravljanja hotelskim sobama, razvijen u skladu sa specifičnim zahtevima hotelskog biznisa. Sistem je namenjen hotelima sa četiri i više zvezdica. Iste komponente koriste se bez obzira na broj soba i veličinu hotela. Sistem se sastoji iz sledećih komponenata:

· Softvera za upravljanjem radom hotelskih soba HRMS (Hotel Room Management Softvare);

· Softverskog paketa za instalaciju sistema HSC (Hotel Software Comissioning);

· Softvera za povezivanje sa FOS (Front Office System) softverskim paketom;

· Softvera za povezivanje sa BMS (Building Management System);

· Sobnih kontrolera HRC;

· Sobnih uređaja TCU (Tempereture Control Unit), HTR (Hotel Transpoder Reader) i HTH (Hotel Transpoder Holder);

· Uređaja za kodiranje kartica i

· Komunikacione infrastrukture;

Sobni uređaji konstruisani su na način da se ugrađuju u standardne okvire proizvođača električarske galanterije. Na slici 4 prikazani su sobni uređaji.

Topologija sistema zavisi od veličine i konfiguracije hotela, od broja soba i od specifičnih zahteva koji ima svaki od hotela. U sitemu se nalaze jedan ili više računara na recepciji sa koderima kartica, Serverski računar sa bazom podataka i komunikacijom ka sobama i drugim sistemima, Sobe sa sobnim kontrolerima i sobnim uređajima.

Što se referenci tiče, najpoznatiji hotel je svakako Burj al Arab Tower Hotel u Dubaiju, gde je ceo hotel rešen sa Siemensovom tehnologijom. Kod nas, najznačajnija referenca je hotel Splendid u Bečićima sa oko 400 soba.

Andrej Škorc, M.Sc.E.E.

BAU/HVP Technical Department Manager

Siemens d.o.o. Beograd

andrej.skorc@siemens.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.