NavMenu

Sve spremno za početak radova na kapitalnom energetskom objektu Srbije – Trafostanici TS 400/110 kV Beograd 20

Izvor: eKapija Sreda, 08.04.2009. 13:08
Komentari
Podeli

JP Elektromreža Srbije ovih dana najavljuje početak radova na investiciji u kapitalni energetski objekat u sistemu elektroprenosa Srbije, što Trafostanica TS 400/110 kV Beograd 20 sa pristupnim putem i pripadajućim dalekovodima 400 kV i 110 kV nedvosmisleno – jeste.

Istorijat TS Beograd 20

U sagledavanju perspektivnog razvoja Beograda, pravca njegovog širenja po obodnim naseljima , okruženog značajnim proizvodnim kapacitetima u neposrednoj blizini, nametnuo je potrebu da se čvorne trafo stanice nalaze na onim mestima gde se racionalnost ogleda u tome da se zadovolje krajnji potrošači, da im napajanje bude pouzdano i da lokalni kvarovi ne uslovljavaju dugotrajne prekide širih gradskih zona.

Beograd je jedan od retkih evropskih gradova koji u svojoj blizini ima značajne elektrane, a istovremeno problem plasmana do mesta potrošnje prevazilazi sve komparativne prednosti ovakvog statusa.

Tako je u studiji razvoja prenosne mreže 400kV, 220kV i 110kV na području Republike Srbije, koju je uradio Institut Nikola Tesla, a koja je tretirala dugoročni razvoj prenosne mreže, TS 400/110KV Beograd 20 ima značajno mesto.

U prethodne dve decenije je razmatrano više varijanti lokacije ove TS. Između 1980. i 1981. vršena je analiza lokacija Ada Huja, Mirijevski potok i Zvezdara. Prva potencijalna lokacija je bila Zvezdara 1981. godine. Iz poznatih razloga, lokacija je pomerana, 1991. godine na Mirijevo, a zatim, na postojeću lokaciju Opština Zvezdara, sa desne strane spoljne magistralne tangente, Slanački put – lokacija Deonice, 2006. godine.

Elektroenergetsko obrazloženje

Izgradnja TS Beograd 20 obezbeđuje konačno rešenje napajanja centralnih gradskih zona (desna obala Dunava) sa oko 300.000 stanovnika. Po ulasku Beograda 20 u pogon trenutno će opterećenje dostići oko 450 MVA ili oko 70% instalisanog kapaciteta, za koliko bi rasteretio ostale (sada preopterećene) elektroenergetske objekte. Godišnje smanjenje električnih gubitaka po ulasku Beograda 20 u eksploataciju biće oko 1 milion Evra.

Biće obezbeđeno značajno povećanje kapaciteta, sigurnosti i raspoloživosti napajanja centra grada, oslobađanje ograničenja EDB-a (objekti rade pod limitima sa zabranom izdavanja novih elektroenergetskih saglasnosti i priključaka!). Stvara se i mogućnost rehabilitacije ostalih objekata u zoni Beograda, kao i realizacija regionalnih planova izgradnje EES.

Uticaj na životnu sredinu

Kao poseban segment kompletne tehničke dokumentacije je sagledavanje uticaja elektroenergetskog objekta na okolinu u skladu sa najstrožim ekološkim zahtevima. S tim u vezi, kao dopunski uslov , postavljen od strane Sekretarijata za urbanizam Grada Beograda i Urbanističkog zavoda Beograda, je i obaveza da se oko ograde kompleksa napravi zaštitni zeleni pojas širine 30m, sve u cilju postizanja apsolutne sigurnosti.

Uticaj elektromagnetnih zračenja će biti u okviru međunarodnih standarda i naših propisa i ne razlikuju se od zračenja na postojećim TS, naprotiv modernija oprema podrazumeva i manje zračenje, manju buku, veću pouzdanost.

Objekti i oprema koji se ugrađuju u njih se izrađuju po veoma strogim standardima najrazvijenijih zemalja sveta, intenzitet eventualnog zračenja opada sa udaljenošću od izvora zračenja, i van kompleksa praktično ne postoji.

Javnost i predstavnici nadležnih Ministarstava su obavešteni i pozvani da prisustvuju merenjima električnog i magnetnog polja sličnih TS u Leštanima, Subotici i Nišu, koje su sproveli ovlašćeni Instituti «Vinča» i «Nikola Tesla», a verifikovao ih je Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Tehničko rešenje

Projekat trafo stanice je urađen od strane projektantske kuće koja ima proverene reference u ovoj oblasti a u odabiru tehničkih rešenja i predložene opreme primenjena su najsavremenija tehnička rešenja.

Projekat TS Beograd 20 sadrži:

- TS 400/110 kV “Beograd 20“ , 2x300MVA, sa pristupnim putem,

- Rasplet DV 110 kV

- Rasplet DV 400 kV

Finansiranje izgradnje

Kako je realizacija ovog projekta , neposredno povezana sa značajnim finansijskim sredstvima , sa jasno i precizno definisanom dinamikom radova i finansiranja, JP EMS je obezbedio kvalitetnu finansijku konstrukciju.

Objekti se finansiraju iz kredita EBRD i sopstvenih sredstava, a ukupna vrednost celokupnog projekta je oko 28 miliona Evra.

Plan izgradnje

U okviru pripremnih aktivnosti , koje su kod ovakvih objekata veoma obimne, prilično

smo odmakli u realizaciji, tako da su:

- Rešeni imovinsko pravni odnosi za TS Beograd 20, u toku je rešavanje imovinsko pravnih odnosa za pristupni put i rasplet dalekovoda 400 kV i 110 kV

- Dobijen je Akt o urbanističkim uslovima za TS Beograd 20, pristupni put i rasplet dalekovoda 400 kV i 110 kV,

- Studija opravdanosti i idejni projekti su odobreni od strane Republičke revizione komisije.

- Dobijeno je odobrenje za izgradnju za TS Beograd 20,

- Urađene su Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

- U toku je izrada preostale potrebne tehničke dokumentacije.

- U toku su pripreme za izvođenje glavnih građevinskih radova,

Planirani rok izgradnje - 24 meseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.