Izvor: eKapija | Petak, 03.04.2009.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako će u budućnosti izgledati garaža "Obilićev venac" u Beogradu ?

Višeetažni parking prostor „Obilićev venac” nalazi se na lokaciji između ulica Obilićev venac i Maršala Birjuzova, u centralnoj gradskoj zoni.

Po svojoj strukturi sadašnja garaža je kapaciteta 628 parking mesta, izgrađena na 12 polunivoa, ukupne površine 12.350m2.

Kapacitet okolnih parking prostora i same garaže ne zadovoljavaju potrebe za parkiranjem u ovom delu grada. U neposrednoj blizini garaže nalazi se veliki broj javnih objekata, poslovno-trgovinskih sadržaja, što nameće potrebu za povećanjem kapaciteta same garaže i organizacije dodatnih sadržaja.

Atraktivnost lokacije (mogućnost ulaza u garažu iz dve ulice, Obilićev venac i Maršala Birjuzova, sa više ulazno-izlaznih rampi) i finansijska opravdanost nude mogućnost dogradnje garaže u svrhu povećanja kapaciteta parkiranja, organizovanja poslovnog prostora i drugih sadržaja.

Upravni odbor JKP “Parking servis” doneo je odluku o pokretanju postupka kod nadležnih državnih organa za nadogradnju garaže.

Nakon konkursa za Idejno rešenje nadogradnje garažnog i dogradnje poslovnog prostora, koji je 08.04.2006. godine raspisan u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, žiri je od prispelih radova jednoglasno odabrao rad sa autorskom šifrom „68154”, autorskog tima arhitekata Anje Ivane Milić, Đorđa Nedeljkovića i Aleksandra Nedeljkovića.

Izabranim rešenjem dobijeno je dodatnih 220 parking mesta i 3430m2 poslovnog prostora.

Kako se gotovo cela garaža zatvara u delu fasade, površine koje su slobodne predviđeno je da se pokriju gustom čeličnom mrežom kao fasadnim platnom. Kroz nju je omogućena ventilacija garaže, a i veliki je estetski doprinos. U cilju što bolje ventilacije u rešenjima su ostavljeni ventilacioni otvori - kanali. Za rešenje dogradnje predviđena je čelična konstrukcija, koja omogućava fleksibilnost u organizaciji korisnog prostora. Fasada je predviđena kao staklena zid-zavesa, koja je na delovima transparentna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.