NavMenu

Radi se plan detaljne regulacije za deo Cerak-Vinograda, o beogradskog naselju se govori i u Njujorku

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.10.2018. 11:40
Komentari
Podeli
Rad Nedeljka Borovnice, Milenije i Darka Marušića (Foto: Beolanad)Rad Nedeljka Borovnice, Milenije i Darka Marušića
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u cilju očuvanja autentičnosti naselja Cerak Vinogradi, finansira i prati izradu Plana detaljne regulacije komercijalne zone između ulica: Jablaničke, Vinogradskog venca i kompleksa dečje ustanove, koji obuhvata završni – nerealizovan deo naselja Cerak-Vinogradi.

Plan je u fazi izrade nacrta plana, tokom koje Direkcija ostvaruje blisku saradnju sa arh. Milenijom Marušić, sa ciljem da budući planirani sadržaji u prostorno-ambijentalnom i funkcionalnom pogledu ostvare što veću integraciju sa već realizovanim naseljem Cerak-Vinogradi.

Kako se ovim planom razrađuje kompleks koji ima poseban značaj i ulogu u sveopštoj slici naselja, namera Direkcije je da realizacijom ove lokacije zadrži naselje kao jedinstvenu ambijentalnu celinu i da sačuva njegovu osnovnu vrednost – jedinstveno prirodno okruženje, fizičku strukturu i život u njemu.

Ovo je saopšteno povodom izložbe Betonska utopija: Arhitehtura u Jugoslaviji 1948-1980, koja se održava u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) do 17.januara 2019. godine. Naime, u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda održana je prezentacija, na kojoj je arh. Milenija Marušić prenela svoje utiske iz Njujorka i sa svečanog otvaranja ove izložbe.


Među radovima na ovoj izložbi, značajno mesto zauzimaju eksponati vezani za naselje Cerak-Vinogradi, delo arhitekata i bračnog para Milenije i Darka Marušića i arh. Nedeljka Borovnice. Vrednost ovog projekta je u prepoznatljivoj autorskoj arhitekturi i konceptu naselja koji je bio veoma inovativan za period u kome je nastao, što je jedan od razloga da je naselje Cerak-Vinogradi prvi stambeni kompleks u Beogradu koji je u procesu proglašenja za kulturno dobro.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.