NavMenu

"Bezistan" zaslužuje lepši izgled - Arhitektonski fakultet spremio projekat za uređenje poznatog terazijskog pasaža

Izvor: Blic Ponedeljak, 23.03.2009. 12:53
Komentari
Podeli

Idejni projekat za uređenje terazijskog prolaza "Bezistan" završen je i već neko vreme čeka da dobije zeleno svetlo Skupštine grada. Zbog gotovo vanrednog stanja u gradskom parlamentu, koji je poslednju sednicu držao celih mesec dana, neizvesno je kad će "Bezistan" biti na dnevnom redu.

Čuveni prolaz u centru grada, kroz koji dnevno prođe oko 100.000 ljudi, sprema se za uređenje već godinu dana. Iako je njegova rekonstrukcija trebalo da bude završena tokom leta prošle godine, još nije usvojeno ni idejno rešenje. U opštini Stari grad, koja u saradnji sa JKP "Zelenilo" brine o prolazu na Terazijama, nemaju odgovor na pitanje kada će se krenuti u revitalizaciju "Bezistana".

- Ne znam ništa o tome. Narednih dana imaćemo sastanak. Možda će na njemu biti reči o tome- kaže Risto Raca, član veća opštine Stari Grad.

Isti odgovor dobili smo i u "Zelenilu", koje o "Bezistanu" brine već 30 godina. Radovan Draškić, direktor ovog preduzeća, kaže za "Blic" da će se potruditi da se proces obnove čuvenog terazijskog prolaza ubrza.

- Na odlaganje rekonstrukcije sigurno su malo uticali i izbori. Ova prolaz je veoma značajan i nama je, takođe, u interesu da se što pre krene u njegovu obnovu – rekao je Draškić.

Uređenje pasaža koji spaja Terazije sa Trgom Nikole Pašića, po nekim procenama, trajalo bi od šest do devet meseci, a radovi bi koštali desetine miliona dinara. Neophodno je sanirati fasadu, pločnike i fontane i urediti zelene površine.

Idejni projekat uradile su studentkinje Arhitektonskog fakulteta Katarina Obradović i Milena Sušić. Ovim rešenjem predviđen je budući izgled i namena prolaza na Terazijama.

One su zamislile da se "Bezistan" oplemeni zelenilom i rasvetom, kao i interesantnim prostorom za odmor na sofisticiranim klupama. Projektom je predviđeno i uređenje prostora za održavanje različitih manifestacija u toku dana i večeri. Njihova ideja je i da se obezbedi mesto na kome bi se prodavali suveniri, proizvodi starih zanata i umetnički predmeti.

Pod zaštitom države

Terazijski prolaz, poznatiji kao "Bezistan" već dugo je spomeničko dobro i pod zaštitom je države, pa će se tokom rekonstrukcije i o tome voditi računa. Namera Grada je da u budućnosti ovaj lokalitet predstavlja novi turistički centar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.