NavMenu

Dve nove pešačke ulice u Beogradu - Nacrt plana detaljne regulacije Banovog brda na javnom uvidu do 10. oktobra

Izvor: Politika/Novosti Sreda, 19.09.2018. 13:05
Komentari
Podeli
Obuhvaćeni prostor (Foto: Beoland.com)Obuhvaćeni prostor
Pešačko carstvo neće biti samo u centru Beograda. Pešaci će suvereno zagospodariti i dvema ulicama u srcu Banovog brda - Kozačinskog i Ščerbinovom i sa postojećim trgovima kod Osnovne škole Josif Pančić, tržnog centra Beteks, dobiće mesto za predah i odmor.

To je jedna od novina u nacrtu Plana detaljne regulacije centra Banovog brda, koji je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju stavila na javni uvid. Zainteresovani sugrađani moći će do 10. oktobra da saznaju zamisao budućeg izgleda srca opštine Čukarica, i to u zgradi gradske uprave. Do tog dana je i rok predaje Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove svih primedaba na planirano rešenje.

Pomenutim planom obuhvaćen je prostor između ulica Požeške, Nadežde Petrović, Nikolaja Gogolja, Šumadijskog trga, Stanka Opsenice, Lazara Kujundžića, Vidakovićeve, Lješke i Zrmanjske. Reč je o površini od skoro 19 hektara.

Kako stoji u dokumentaciji Planom su predviđene površine za saobraćajnice, objekte i komplekse javnih službi, za stanovanje, mešovite gradske centre i komercijalne sadržaje.

Saobraćajnice, pak, kako piše Politika, neće biti proširene, ali će nedostatak parkinga, budući da su u tom delu najznačajniji objekti javne namene - Opština, zgrada policije, Kulturni centar Čukarica sa ogrankom Biblioteke grada Laza Kostić, sportski objekat Partizan-Čukarica, dve predškolske ustanove - biti rešen izgradnjom višespratne garaže na Šumadijskom trgu sa dve podzemne i tri nadzemne etaže sa oko 230 mesta za parkiranje.

Jedan od prioriteta za razvoj Banovog brda, prema dokumentaciji, jeste obogaćivanje i upotpunjavanje sadržaja kulture kroz rekonstrukciju postojećeg objekta Kulturnog centra Čukarica.

Naime, osim vozača, razloga za radovanje imaju i najstariji sugrađani jer će ovom rekonstrukcijom KC Čukarica dobiti svoj kutak - dnevnik centar i klub za stare osobe. Njima će, kao i Biblioteci Laza Kostić, pripasti oko 400 kvadrata.

- Planirano je i uređenje trga ispred Kulturnog centra, a Šumarski fakultet je predložio da taj prostor oblikuje u zelenu oazu. To će uz trgove pored OŠ Josif Pančić, i kod tržnog centra Beteks biti treći otvoreni javni prostor na Banovom brdu - ističe za Politiku Vesna Isajlović, jedan od rukovodilaca izrade plana u ime Urbanističkog zavoda.

Najveći prebražaj planiran je u blokovima sa osam jednospratnih objekata, takozvanih paviljona između Lješke i Turgenjevljeve, i sa porodičnim kućama u ulicama Stanka Opsenice, Lazara Kujundžića, Vidakovićeve i Karpoševe.

- Plan pruža mogućnost da investitori koji budu imali interesa grade u tim delovima tako što će podizati objekte do maksimalno četiri sprata sa potkrovljem. To će povećati broj stanova za oko 500 u odnosu na sadašnjih 1.277 u centru Banovog brda i broj stanovnika za oko 1.000. U budućim objektima na mestu paviljona predviđen je vrtić za 80 mališana - objašnjava za Politiku Vesna Isajlović.

Kako navodi list, veća spratnost biće dozvoljena i u Kirovljevoj ullici koja je zamišljena kao produžetak glavne trgovačke zone Čukarica-Požeške. To najbolje islutruje podatak da se površina pod lokalima udvostručuje sa postojećih 28.255 kvadratnih metara ba 64.612 i otvara šansa za oko 500 novih radnih mesta.

Inače, u okviru granice plana, pišu Novosti, nema primarne vodovodne mreže gradskog sistema. Stoga se planiraju novi kanali atmosferske kanalizacije minimalnog prečnika 300 milimetara i kanalizacija upotrebljenih voda minimalnih prečnika 250 milimetara, sa priključenjem na odgovarajuće postojeće recipijente.


Spomenik kulture u Turgenjevljevoj 1

Rešenjem regulacije nije zaboravljeno ni očuvanje kulturnog dobra, te su utvrđeni uslovi i mere zaštite spomenika kulture - zgrade u Turgenjevljevoj ulici broj 1.

- Zgrada je sagrađena 1935. godine kao porodična kuća beogradskog lekara Radomira Ćirkovića. Osim vlasnika, u njoj su stanovali Lazar Kočović i Petruša Kočović Zorić, a već od 1936. godine zgrada postaje mesto sastajanja i boravka istaknutih članova Komunističke partije Jugoslavije - navodi se u dokumentima, pišu Novosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.