Izvor: Tanjug | Utorak, 18.09.2018.| 15:46

Industrijski park u Borči treba da privuče više od 1.000 kineskih kompanija - Očekuje se ukupna investicija od 2 mlrd EUR

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je 17. septrmbra sa kineskom kompanijom CRBC u Pekingu sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od oko 2 mlrd EUR.

Mali je, u izjavi Tanjugu, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da je reč o još jednom velikom ugovoru za Srbiju.

- Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuće preko 1.000 kineskih kompanija. To je, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati u park, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi.

Biće upravo u Srbiji, Beogradu, kako bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas, objasnio je on.

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 mil EUR u Industrijski park prijateljstva, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, ukupna investicija iznosiće oko 2 mlrd EUR.

Ministar je istakao da je prezadovoljan i da sada ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija i kompanije koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te Kinezi polako da grade jednu po jednu fabriku.

Podsetimo na prostoru uz Pupinov most najavljena je i gradnja nove Luke Beograd.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.