Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.09.2018.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Zemunu kod Nove Galenike niče mešoviti gradski centar sa novom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom

(Foto: Stefan Ml/shutterstock)
Područje na delu teritorije opštine Zemun, između Batajničkog druma, saobraćajnice T-6, Novog novosadskog puta i saobraćajnice T-7 uskoro bi moglo da dobije potpuuno novi izgled. Planirano je formiranje mešovitog gradskog centra sa komercijalnim sadržajima, uz koje će ići i nove saobraćajnice i biciklistička staza.

Ovo je predviđeno nacrom plana detaljne regulacije ovog područja između: autoputa Beograd – Novi Sad saobraćajnice T6, Ulice cara Dušana i naselja Nova Galenika, koji je na javnom uvidu do 3. oktobra 2018. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Predloženim planskim rešenjima date su površine javnih namena, kao što su mreža saobraćajnica sa infrastrukturom, terminus javnog prevoza i pored njega površina za zelenu pijacu, kao i merno-regulaciona stanica distributivnog gasovoda.

Osim predviđene izgradnje blizu deset novih saobraćajnica, pešačke i biciklističke staze, planira se izgradnja novih cevovoda i izmeštanje postojećeg cevovoda prečnika jedan metar, dok će svi cevovodi manjeg prečnika biti ukinuti i zamenjeni minimalnim prečnikom od 150 mm. Na području plana nema izgrađene kanalizacije upotrebljenih voda, tako da se predviđa izgradnja kanalizacije upotrebljenih voda minimalnog prečnika 250 mm, koja će se priključiti na postojeće recipijente u Novom novosadskom putu i Batajničkom drumu. Postojeća atmosferska kanalizacija biće rekonstruisana i izgrađeni novi kolektori za prikupljanje vode sa kolovoza.

Naručilac plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda. Cilj izrade Plana je definisanje zemljišta javne i ostale namene, pravila uređenja i građenja, saobraćajno i infrastrukturno opremanje prostora i definisanje kapaciteta izgradnje u skladu sa mogućnostima prostora, planskim i infrastrukturnim uslovljenostima i investicionim potencijalima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.