Izvor: Beta | Nedelja, 02.09.2018.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tržište nepokretnosti u Srbiji zabeležilo rast od 23% u prvoj polovini 2018. - Vrednost ugovora 1,6 mlrd EUR

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
U prvoj polovini 2018. godine nove vlasnike u Srbiji dobilo je 48.000 nepokretnosti, a ukupna vrednost kupoprodajnih ugovora je 1,6 mlrd EUR, što je 23% više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički geodetski zavod.

Kako se navodi, obim prodaje povećan je za 15%, u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 41.500 kupoprodajnih ugovora.

- Trend pokazuje da uz rast tržišta nepokretnosti u Srbiji raste i cena samih nepokretnosti - navodi se u saopštenju.

Više od polovine novca, kako dodaju, obrne se na nekretninama u Beogradu i to 830 mil EUR. Po prometu, prvi nakon Beograda je Novi Sad, a vrednost tržišta iznosi 185 mil EUR.

Od ukupnog trgovanja nepokretnostima čak 60% se odvija u Vojvodini i Beogradu.

U Srbiji su za kupovinu najtraženiji stanovi (33%), ali se na njima obrne skoro polovina ukupnih novčanih sredstava, odnosno 775 mil EUR. Kuće su u Srbiji dvostruko manje tražene od stanova i predstavljaju 15% odsto udela na tržištu, a poljoprivredno zemljište čini 20% ukupnog trgovanja nepokretnostima.

U Beogradu su, u odnosu na isti period prošle godine, skočile cene kvadratnog metra stana u novogradnji u opštinama Novi Beograd i Čukarica, i to za osam odsto. Na Paliluli cena novogradnje je pala za 10%, dok je istovremeno porasla cena kvadrata u starogradnji i to za osam odsto.

U Srbiji, najveći rast cena kvadrata nepokretnosti zabeležen je u starogradnji u Novom Pazaru i u Prokuplju i to 15%, dok najveći rast cene kvadrata novogradnje ostvaren u Vranju 13%. Najveći pad cena novogradnje dogodio se u Užicu od osam odsto, potom u Kikindi i Kraljevu sedam odsto.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je više od 7.800 EUR, a cena stana bila je više od 1,12 mil EUR, dok u staroj gradnji najvišu cenu i dalje drže stanovi u okolini Knez Mihajlove ulice gde je najskuplji kvadrat plaćen preko 4.300 EUR.

Najskuplja kuća u prvoj polovini 2018. godine nalazi u beogradskom prigradskom naselju na opštini Voždovac, u Belom Potoku, sa velikom okućnicom, a dostigla je cenu od 1,5 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.