NavMenu

Izgradnja novog diplomatskog predstavništva Srbije u Kanberi u prvoj polovini 2019. - Izabrana najbolja idejna rešenja (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 24.08.2018. 10:48
Komentari
Podeli
Prvonagrađeno rešenje autorskog tima AKVS arhitekturaPrvonagrađeno rešenje autorskog tima AKVS arhitektura
Novo diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Kanberi trebalo bi da počne da se gradi u prvoj polovni naredne godine, saznaje eKapija u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Investicija je predviđena kao planirani kapitalni izdatak u ovoj i naredne dve budžetske godine, a ukupno će biti izdvojeno 132 miliona dinara.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta je već načinjen. Nedavno je naime, završen konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje kompleksa u Kanberi, koji je Ministarstvo posredstvom Udruženja arhitekata Srbije raspisalo u maju, a žiri – u čijem su sastavu bila i dva profesora univerziteta – doneo je odluku o tri prvonagrađena rada. Titulu najboljeg poneo je autorski tim AKVS arhitektura, u sastavu: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum i Ana Petrović.

U Ministarstvu podsećaju da Srbija prvi put posle dugo vremena planira izgradnju jednog novog diplomatskog predstavništva, kao i da će nagrađena rešenja predstavljati osnov za detaljnu razradu projektne dokumentacije i izgradnju kompleksa.

- Imajući u vidu da je ova faza realizacije projekta uspešno završena, sledi dobijanje potrebnih odobrenja države prijema, izrada glavnog građevinskog projekta, dobijanje dozvola za gradnju i sprovođenje izbora samog izvođača radova. Kako ove aktivnosti i procedure traže određeno vreme, gradnja ovog objekta trebalo bi da započne u prvoj polovini naredne godine, kada će biti poznat i rok za izgradnju i useljenje objekta. Okvirni plan je da to bude do kraja 2020. godine - navode u Ministarstvu.

U ovoj godini za njegovu izgradnju, dodaju, opredeljeno je 20 miliona dinara budžetskih sredstava, 80 miliona u 2019. i 32 miliona u 2020. godini.

Nagrade

Na nedavno završeni konkurs Ministarstva pristigla su ukupno 33 rada. Prvonagrađeni je, prema oceni stručnog žirija, pružio najkompletniji odgovor na zadatu temu kroz jasno definisan i prikazano autorski stav, kako u konceptualnom tako i u kontekstualnom smislu, navode u MSP.

- Prvonagrađeno rešenje, odlikuje se jednostavnim i jasnim konceptom koji je dosledno sproveden kroz sve segmente - objašnjavaju.

- Elegantna i svedena pojavnost projektovanog kompleksa bazirana je na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture, znalački prevedenim u savremeni arhitektonski jezik, a jasno zoniranje funkcionalnih celina objedinjenih tradicionalnim motivima trema i svedenom dimenzijom unutrašnjeg dvorišta (atrijuma) pruža adekvatan odgovor postavljenom projektnom zadatku. Predloženo rešenje implicira jasan i nedvosmislen identitet, a istovremeno je primeren materijalnim mogućnostima realizacije. Takođe, rad svojim konceptom i podelom na funkcionalne celine daje mogućnost korekcija tokom dalje razrade u slučaju revidiranih zahteva investitora ili na zahtev nadležnih institucija u zemlji domaćinu - Australiji.

Za svoje rešenje AKVS arhitektura dobio je nagradu u iznosu od 700.000 dinara. Drugoplasiranom autorskom timu u sastavu Marija Krsmanović Stringheta, Anđelka Badnjar, Milena Kordić, i Pavle Kostić, dodeljena je nagrada od 500.000 dinara, dok je treća nagrada u iznosu od 300.000 dinara pripala radu koji potpisuje Spring Studio, u sastavu: Milan Božić, Maja Dragišić, Milica Milosavljević, Jelena Kesić i Jovan Smoljanić.


Kompleks Ambasade Srbije u Australiji podsetimo, nalaziće se u ulici Bil Krezent broj 6, u četvrti gde je smeštena i zvanična rezidencija australijskog premijera, te veliki broj diplomatskih predstavništva od kojih je najveći broj izgrađen između 1990. i 2001. godine.

Moguća izgradnja još diplomatskih predstavništva u inostranstvu

Kako eKapija saznaje, Ministarstvo razmatra pribavljanje u javnu svojinu Republike Srbije još jednog broja objekata za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, "s obzirom da je to srednjeročno i dugoročno ekonomski opravdano, racionalno i celishodno".

- U tom konktekstu, moguće je da će neki od tih objekata biti pribavljeni u javnu svojinu i putem izgradnje – ističu za naš portal, navodeći da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

I. B.

Tri prvonagrađena rešenja pogledajte u našoj galeriji

Fotogalerija
Dizajn diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Kanberi
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Građevina

U Gornjem Milanovcu u planu gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu

Gornji Milanovac bi mogao da dobije atrakciju namenjenu najmlađima, shodno urbanističkom projektu koji je bio na javnom uvidu pred kraj januara. Naime, razmatra se gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu, neposredno uz Kuću srpsko-norveškog prijateljstva (restoran Norveška kuća). Planira se opremanje sadržajima za rekreaciju i igru dece: "zip line", viseći mostovi, penjalice i ostali sadržaji za aktivni boravak dece.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.