Izvor: Novosti | Ponedeljak, 16.07.2018.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ističe rok za legalizaciju u Crnoj Gori - U slučaju neblagovremenih prijava opštine će staviti hipoteku na objekat

(Foto: Shutterstock.com/Lumpang Moonmuang)
Vlasnici 20.000 vikendica i kuća u Crnoj Gori, koji su državljani Srbije, mogli bi da ostanu bez imovine, ukoliko još danas ne predaju zahtev za njihovu legalizaciju. U slučaju da zahtev nije podnet u roku, opštine će staviti hipoteku na nelegalni izgrađene objekte, kao garanciju da će vlasnici izmiriti komunalije.

Na udaru nisu samo Srbi, nego svi oni koji nemaju "papire" za svoje kuće, a takvih je u Crnoj Gori oko 100.000. Od ovog posla Vlada Crne Gore očekuje prihod od najmanje 40 mil EUR. Do danas je predato samo 30.165 zahteva za legalizaciju, a valja podsetiti da je bespravna gradnja u Crnoj Gori krivično delo, pa onima koji grade bez dozvole i "trajnije menjaju i uništavaju prostor", preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Samo u rejonu Dobrih voda, ali i Sutomora, ima više od 5.000 nelegalnih vikendica, čiji su vlasnici mahom državljani Srbije, dok se broj divljih objekata, od Jaza do Buljarice, procenjuje na više od 50.000. Legalizacija objekata koji su manji od 500 kvadrata, u budvanskoj opštini, u ekskluzivnoj zoni, košta 124,1 EUR po kvadratu, u prvoj 99,3, drugoj 82,7, trećoj, na periferiji mesta duž rivijere 66,2 EUR, a u četvrtoj zoni, kojoj pripadaju seoska područja, 57,9 EUR.

Vikendaši će svoje obaveze plaćati u 120 mesečnih rata, dok će oni koji stalno žive u nelegalno sagrađenim objektima to moći da urade u 240 jednakih rata. Rok će, dakle, biti deset i dvadeset godina. Kod plaćanja iznosa naknade u ratama, vlasnik bespravnog objekta je dužan da obezbedi bankarsku garanciju ili hipoteku. Ako zakasni sa plaćanjem duže od tri meseca, smatraće se dospelim celokupni iznos duga, a opština će aktivirati sva ugovorena sredstva obezbeđenja.

I Skupština Podgorice usvojila je odluku o naknadi za legalizaciju bespravno podignutih objekata. U zoni 5, Zagorič, za gotovinsko plaćanje za objekat od 100 kvadrata naknada je 2.101 EUR , dok je u istim uslovima za zonu dva 4.202, duplo skuplje. Popusti su predviđeni za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u ratama.

I gradnja i dogradnja će, nakon što se utvrdi precizno koliko je ko kvadrata sagradio bespravno, biti naplaćeni kroz komunalne takse, koje su, inače, dosta visoke, posebno na jugu Crne Gore.

I hoteli u problemu

Ostalo je malo vremena da vlasnici od 80 do 100 hotela i ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori podnesu zahtev za njihovu legalizaciju.

- Imamo mnogo hotela koji moraju da uđu u proceduru legalizacije, jer ako zakasne bojim se da ćemo imati probleme sa dozvolama za rad - upozorio je Dragan Ivančević, predsednik Odbora za turizam i građevinarstvo, na raspravi u Privrednoj komori Crne Gore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.