Izvor: Novosti/eKapija | Utorak, 26.06.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta će biti sa rekonstrukcijom pijace na Senjaku? - Tržnica u blizini Beogradskog sajma već godinama čeka novi izgled (FOTO)

Budući izgled trgovinskog objekta u blizini Beogradskog sajma (Foto: bgpijace.rs)
Potpuno novim sjajem trebalo bi da zasija pijaca Senjak. Međutim, iako je idejno rešenje napravljeno još pre nekoliko godina, tačan datum početka radova još nije poznat, pišu Novosti.

Iz JKP Gradske pijace kažu za eKapiju da je ovaj projekat urađen pre više od dve godine i da ne znaju šta će s njim biti dok ne dobiju v.d. direktora.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju na sajtu JKP Gradske pijace, Urbanističkim projektom je planirano sprovođenje planske dokumentacije, kao i izrada tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za rekonstrukciju ove pijace.

Kompleks tržnice trebalo bi da se prostire od Ulice Koste Glavinića do Bulevara vojvode Mišića. U planu je da deo između dve saobraćajnice, pored zgrade pijace, bude preuređen u prostor sa šetalištem i zelenilom.

Sam objekat pijace imaće otvoreni i natkriveni deo. Novi prodajni prostor zauzimaće 1.500 kvadratnih metara. Na prizemnom nivou nalaziće se prodajni prostor u vidu bokseva i pijačnih tezgi modernog dizajna, dok će galerija biti prilagođena za kafe-restoran.

Nivo niskog prizemlja određen je za logistiku, za magacine i hladnjače neophodne za funkcionisanje pijace. Takođe, u tom delu planirani su i parkinzi za dopremanje robe, prostor za privremeno odlaganje sekundarnih sirovina i tehničke prostorije. Ispod prostora niskog prizemlja predviđen je deo za garažu, sa optimalnim brojem parking mesta i pristupima iz obe ulice.

- Pozicija Sajma u podnožju biće iskorišćena kako bi se sadržajima privukao što veći broj turista, odnosno posetilaca Sajma - navedeno je na zvaničnom sajtu JKP Gradske pijace.

- A sve će biti pre svega prilagođeno stanovnicima ovog dela grada.

Navedeno je i da će pijačni plato i fasade biti funkcionalni i u skladu sa namenom objekta, odnosno laki za održavanje. Posebno će biti posvećena pažnja parternom uređenju, tačnije kompleks će biti opremljen pešačkim stazama, rampama, zelenilom i savremenim mobilijarom.

Pijačni prostor Senjačke pijace nekada se sastojao iz dva dela, donjeg platoa sa zidanim lokalima i gornjeg na kom se prodavao zeleniš. Tezge su bile od drveta, bez krova i sanduka. Kada je sedamdesetih godina sagrađen Železnički most, srušeni su svi zidani objekti, a položaj i izgled tržnice je potpuno promenjen.

Do danas su na uređenju obavljani manji radovi adaptacije, popravke i zamene tezgi.

Iz Gradskih pijaca za eKapiju naglašavaju da su trenutno jedino sigurni projekti koji su u toku - rekonstrukcija Palilulske i Kalenić pijace. Šta će biti sa Senjačkom pijacom ostaje da vidimo nakon izbora v.d. direktora ovog javnog preduzeća.

Planirani izgled pijace na Senjaku pogledajte u foto galeriji

Fotogalerija
Novi izgled pijace na Senjaku

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.