NavMenu

Beogradske obale skriveno blago prestonice - uređenje priobalja prioritet Strategije razvoja grada

Izvor: Blic Subota, 31.01.2009. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)


Beograd ima ukupno 153 kilometra rečne obale, ali se nekim njenim delovima uopšte ne može prići. Iskorišćene su samo u dunavskom delu Zemuna i Novog Beograda, manjem savskom delu oko blokova i kod Kalemegdana. Ostatak služi industriji.

Ono što stranci gledaju sa čuđenjem, mi ravnodušno posmatramo decenijama. Bogatstvo beogradskih obala sakrile su fabrike, magacini, tone otpada, olupina i smeća. Tako je Ada Huja postala najzagađeniji kanal u Evropi, u koji se bez ikakvih prečišćavanja i korektora ispuštaju vode iz kanalizacionih cevi. U njenoj blizini su i dva ostrva, sa kojih su zbog zagađenja pobegle i ptice. Odmah ispod Pančevačkog mosta je baza JP "Beograd puta". Tu su smešteni materijali za posipanje ulica, mašine i vozni park. Nedaleko je fabrika kartona i šljunkare, a sa druge strane Luka "Beograd" i Marina "Dorćol". Za njih, doduše, postoje obećavajući projekti, ali je njihova realizacija pod velikim znakom pitanja.

- Video sam nekoliko projekata za Luku "Beograd". Radile su ih najpoznatije svetske arhitekte. Međutim, tu nije problem interesovanje i želja, već nesređeni imovinski odnosi. Fabriku kartona su kupili investitori iz Hrvatske, koji su imali nameru da na tom zemljištu grade stambeno-poslovne komplekse. I tu je došlo do problema, jer im se sada osporava privatizacija - kaže Antonije Antić, bivši direktor Urbanističkog zavoda.

U Zemunu, kod naselja Pregrevica, prošle godine napravljen je kej, kojim nisu zadovoljni stanovnici ovog dela grada. Kako su govorili, onemogućen im je direktan kontakt sa Dunavom. Uz drugi deo Zemunskog keja i u produžetku Novobeogradskog, Savskog kod blokova i Dorćolskog, to je sve što Beograđani imaju od 153 kilometra rečne obale i ukupno 16.950 ha beogradskog priobalja.

- Priobalje jeste deo budućnosti. Zato je Strategijom razvoja grada revitalizacija i uređenje beogradskih obala prioritet. Interesovanje i domaćih i stranih investitora je veliko - kaže Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda.

Međutim, evropski gradovi se već decenijama spuštaju na reke, a mi toliko samo pričamo o tome. Održavaju konferencije, na kojima se raspravlja o daljim ulganjima u priobalja. Na njih odlaze i naši stručnjaci, ali su rezultat samo studije i planovi za budućnost.


Planovi za priobalje

- Pregravica (Zemun) - 100 ha; marine, sidrišta, pristani, sportski klubovi, kampovi, sportski tereni, šetne i biciklističke staze

- Ada Ciganlija - 835 ha, novi sportski i komercijalni sadržaji, takmičenja, prisistvo kulture, razonode i ugostiteljstva

- Brodogradilište "Beograd" - 40 hektara, saobraćajnice, zelenilo, škola, komercijalne delatnosti, stanovanje, garaže, marina, pešački prodori kroz blokove

- Marina Dorćol - 7,5 ha, marina kapaciteta oko 150 plovila, uređenje saobraćajnog pristupa, parkinzi, izgradnja pokretnog mosta, stanovanje, sportski objekti i sadržaji nautičkog centra, uređene slobodne i zelene površine

- Ada Huja - oko 500 ha; transformacija privrednih delatnosti u komercijalne, saobraćajne površine, zelenilo i sportsko-rekreativna zona.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 31.01.2009.)






Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.