Izvor: eKapija | Ponedeljak, 11.06.2018.| 11:25

Planina Cer dobija memorijalni kompleks povodom stogodišnjice završetka Velikog rata - Vrednost investicije oko 5 mil EUR

Ilustracija
Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, planina Cer će uskoro dobiti memorijalni kompleks, uz uređenje neposredne okoline budućeg objekta.

Kako bi se potencijali ovog prostora iskoristili na najbolji način, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je konkurs za sprovođenje arhitektonsko-urbanističkog plana ovog projekta, na kojem je dostavljena jedna ponuda.

Konkursnim zadatkom, navode iz tog ministarstva za eKapiju, obuhvaćena je jedna od najviših tačaka planine Cer u vlasništvu JP Srbijašume Beograd, gde bi se nalazilo spomen obležje u vidu stilizovanog krsta - u funkciji vidikovca.

Planirani objekti pored spomen obeležja su, kako dalje navode iz ministarstva, centralni trg, objekti kulture (muzej Velikog rata, edukativni centar), kao i ugostiteljski i prateći objekat (pansion, restoran-kafe). Planirane su i površine pod zelenilom, staze, stepenice i mali parking, kao i potrebna infrastruktura.

Procenjena kvadratura za planirane objekte, kako dalje navode, je 20.880 m2. Spomen obeležje zahvatalo bi površinu od 200 m2, centralni trg oko 2.250 m2, ostali objekti oko 3.480 m2, dok bi se pod zelenilom, stazama, stepenicama i parkingom našlo oko 14.420 m2.

Posebnu pažnju, navodi se, potrebno je obratiti na trasu Rimskog puta.

Ukupna površina za memorijalni kompleks i uređenje neposredne okoline zauzimaće 58 ha.

Procenjena vrednost radova je oko 5 mil EUR, a planirani rok za završetak radova je 2 godine od početka aktivnosti, navode iz ministarstva.

Ministarstvo privrede sa Mačvanskim upravnim okrugom i jedinicama lokalne samouprave iz Mačvanskog upravnog okruga, zaključilo je i ugovor o osnivanju Privrednog društva Spomen kompleks za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti i održivi razvoj Cera Šabac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.