NavMenu

Nekadašnja subotička kasarna Kosta Nađ postaje moderan stambeno-poslovni kompleks - Evo šta predviđa Plan detaljne regulacije (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 25.05.2018. 12:13
Komentari
Podeli
Budući izgled kompleksa na prostoru kasarne Kosta NađBudući izgled kompleksa na prostoru kasarne Kosta Nađ
Prostor nekadašnje kasarne Kosta Nađ, jedne od mnogih čije su prostorije ostale prazne nakon iseljenja vojske, mogao bi uskoro da postane veliko gradilište na kom bi trebalo da nikne moderan stambeno-poslovni kompleks.

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje grada Subotice, naime, sa gradom Subotica završilo je izradu Plana detaljne regulacije za prostor bivše "prve kasarne".

Bivši vojni objekti prazni su već 10 godina, a potencijal napuštene zgrade trebalo bi da se u potpunosti iskoristi građenjem novog kompleksa koji će se sastojati iz pet celina.

Predviđeno je da se, kako stoji u dokumentaciji, na površini od 13,64 hektara nađu zone javne namene, poslovno-komercijalnih sadržaja, kao i zona višeporodičnog stanovanja sa poslovanjem.

Planom su obuhvaćene saobraćajne površine, odnosno obodne ulice, objekti bivše kasarne i dvorišni deo kompleksa. Ideja je da se budućom prostornom organizacijom obezbedi funkcionalan stambeni i poslovno-komercijalni prostor, ali i da se ozelenjavanjem prostora unutar granica Plana i vizuelnim odlikama oplemeni zapušteni prostor. U zoni javne namene, koja je, kako je navedeno u dokumentaciji, planirana na površini bloka B, predviđena je izgradnja predškolskih ustanova, kompleksa obrazovnog ili univerzitetskog centra, objekata za sport i rekreaciju i, eventualno, ugostiteljskih objekata.

Plan predviđa gradnju kompleksa predškolske ustanove na površini od 4.500 m2, centra osnovnog ili srednjeg obrazovanja na 5.000 m2, kao i kompleksa Univerzitetskog centra na parceli od oko 5.000 m2.

Novi obrazovni centri za Suboticu

Postojeći objekti srednjih škola u Subotici su, navodi se u dokumentaciji, neodržavani dugi niz godina i potrebno je adaptacijom ili dogradnjom objekata osavremeniti prostor, ali i obezbediti fiskulturne sale ili otvorene sportske terene, koje mnoge škole u Subotici nemaju. Upravo prostori nekadašnjih spavaona bivše kasarne u centralnoj zoni kompleksa mogu postati novi obrazovni centri. Objekat bivše vojne spavaone u bloku B, kategorisan kao kulturno dobro, planiran je da se prenameni u visokoškolsku obrazovnu ustanovu.

Planirana je i javna zelena površina parkovskog karaktera na površini od oko 3.700 m2.


Zona poslovno-komercijalnih sadržaja prostire se na površini bloka A, nekadašnjeg Generalštaba, čijom se rekonstrukcijom ili nadogradnjom planira izgradnja poslovno-komercijalnog objekta, namenjen uglavnom tercijarnom sektoru - ugostiteljstvu, trgovini, poslovanju, turizmu i bankarstvu. Takođe, dozvoljena je izgradnja objekata sporta i rekreacije kao kompatibilne namene.

Unutar te zone je strogo zabranjena izgradnja stambenih, proizvodnih i skladišnih objekata.

Blokovi C, D i E predviđeni su za zonu višeporodičnog stanovanja sa poslovanjem gde je planirana izgradnja urbanog ambijenta, koji će, kako se predviđa u dokumentaciji, oplemeniti prostor. Minimalna veličina parcele je 1.000 m2, a minimalna širina 30 m.

U ovoj zoni dozvoljena je gradnja višeporodičnih stambenih, ili stambeno-poslovnih objekata od minimalno četiri stambene jedinice. Predviđeno je da se izgradi jedno parking mesto po stambenoj jedinici, a za poslovne sadržaje jedno parking mesto na 70 m2, navodi se u dokumentaciji. Maksimalna spratnost objekata je definisana na P+5+Pe (povučena etaža). Dozvoljena je i izgradnja podruma ili suterena, ukoliko ne postoje smetnje geotehničke i hidrotehničke prirode.

Kako se planira izgradnja stambene zone u blokovima C, D i E, i to, kako stoji u dokumentaciji, garsonjera i jednosobnih stanova (24%), dvosobnih stanova (60%), trosobnih stanova (12%) i višesobnih stanova (4%), očekuje se i povećanje dece predškolskog uzrasta, te i izgradnja novog objekta predškolske ustanove, koji bi se nalazio u bloku B. Ustanova bi primala do 80 dece jaslenog uzrasta (1-3 godine) i 120 dece uzrasta 3-7 godina.

Novi kompleks trebalo bi dodatno da oživi uređenjem unutrašnjosti. Planira se gradnja parking mesta, prostora za igru dece, odmor, zelenih površina za rekreaciju i relaksaciju stanovnika. Minimalan procenat zelenih površina je 20% ukupne površine ne računajući eventualne ozelenjene površine za parkiranje.

Infrastruktura kasarne u dobrom stanju, a planiraju se i novi projekti

Bivša kasarna, kako je napisano u dokumentaciji, ima već izgrađenu infrastrukturnu mrežu elektro, telekomunikacionih i toplotnih objekata, vodovoda i kanalizacije. Razrada postojeće infrastrukture je moguća i razvijaće se u zavisnosti od potreba budućih potrošača, a u planu je i izgradnja nekih novih.

Naime, gradiće se nove dve montažno-betonske trafostanice (MBTS), a za njihovo napajanje potrebno je izgraditi novi 20 kV kablovski vod, zatim TK infrastrukturu u delu u kojem je neizgrađena, a planirano je i polaganje optičkih i koaksijalnih kablova u rov i postavljanje optičkih čvorova, piše u dokumentima JP Preduzeće za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje grada Subotica.

Lokacija bivše kasarne Kosta Nađ izuzetno je povoljna i atraktivna - nalazi se na putu prema Paliću. Oivičena je Ulicom Partizanskih baza sa jugozapada, Ulicom Segedinski put sa jugoistoka, Ulicom Jug Bogdana sa severoistoka i Ulicom Vuka Mandušića sa severozapada.

Kasarna je, inače, 2015. godine postala gradsko vlasništvo, kada je grad sa Ministarstvom odbrane potpisao kupoprodajni ugovor u vrednosti od oko 3 mil EUR.

Jovana Simeunović


Fotogalerija
Budući izgled stambeno-poslovnog kompleksa na mestu subotičke kasarne Kosta Nađ
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.