Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.05.2018.| 16:05

Srbija gradi novo diplomatsko-konzularno predstavništvo u Kanberi - Raspisan konkurs za izradu idejnog rešenja

Ilustracija (Foto: Provasilich/shutterstock.com)
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije gradiće novo diplomatsko-konzularno predstavništvo u Kanberi, što je prvi put nakon dugog vremena da se planira izgranja jednog ovakvog objekta.

Kompleks Ambasade Srbije u Australiji nalaziće se u ulici Bil Krezent broj 6, u četvrti gde je smeštena i zvanična rezidencija australijskog premijera, te veliki broj diplomatskih predstavništva od kojih je najveći broj izgrađen između 1990. i 2001. godine.

Kako bi se izabrali što kvalitetniji predlozi za budući izgled objekta, Ministarstvo je raspisalo arhitektonsko-urbanistički konkurs za izbor idejnog rešenja kompleksa, koje će predstavljati i osnov za detaljnu razradu projektne dokumentacije i izgradnju kompleksa.

Parcela na kojoj je planirana izgradnja novog diplomatsko-konzularnog predstavništva ambasade Srbije površine je 5.549 m2. Arhitektonsko-urbanističko rešenje, precizira se u konkursu, obuhvata objekat ambasade sa konzularnim odeljenjem neto površine 600 m2, tri stambene jedinice za službenike i rezidenciju ambasadora, uključujući i predlog parternog uređenja parcele sa sadržajnim i pejzažnim uređenjem slobodnih i zelenih površina kao i predlog rešenja za ogradu kompleksa i spoljno osvetljenje.

Ambasada bi trebalo da ima ulazni hol sa prijemno-prijavnim pultom, trpezarijom za oko 12-16 gostiju, veliki salon za oko 200 gostiju, profesionalnu kuhinju, kabinet ambasadora i nekoliko kancelarija.

Stambene jedinice za službenike trebalo bi da obuhvataju površinu od 250 m2 (dve od po 90 m2 i jedna od 70m2), dok će se rezidencija ambasadora prostirati na 200 m2.

Rok za predaju radova na konkursu je 17. jul, a rezultati će biti objavljeni 25. jula.

Nagradni fond iznosi 1,5 miliona dinara, tako da će prvonagrađeno rešenje dobiti 700.000 dinara, drugo 500.000 a treće 300.000 dinara.

Radove će ocenjivati stručni žiri u sastavu: vanr. prof. Vesna Cagić Milošević, dipl.inž.arh– predstavnik Udruženja arhitekata Srbije i predsednik žirija, Rade Stefanović, dipl. pravnik–predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, Ljiljana Veselinović, dipl.inž.arh–predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, vanr.prof. Goran Vojvodić, dipl.inž.arh–predstavnik Udruženja arhitekata Srbije i Ilja Mikitišin, dipl.inž.arh–predstavnik Udruženja arhitekata Srbije.

U susedstvu budućem kompleksu ambasade Srbije u Kanberi, inače, nalaze se i diplomatski objekti Solomonskih Ostrva, Bosne i Hercegovine, Avganistana, Istočnog Timora, Mađarske, Fidžija, Kipra, Bocvane..., a planirane su ili u procesu realizacije, i predstvaništva ambasade Češke, Tonga...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.