Izvor: eKapija | Subota, 27.12.2008.| 14:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budući biser beogradskog nautičkog turizma - Marina Ada Ciganlija

Građani Beograda, pogotovo oni koji vole brodove i plovidbu, svoje čamce moćiće da usidre i u budućoj marini na Adi Ciganliji. Izgradnja marine "Ada Ciganlija" predviđena je uzvodno od ušća Topčiderske reke i pristana "Jugopetrola" u Čukaričkom rukavcu. Kopneni deo marine čine površine duž Radničke ulice, priobalni pojas ispred nasipa na Adi Ciganliji i branjeno područje iza nasipa, između postojećih objekata veslačkih klubova "Grafičar" i "Crvena zvezda".

Investitor projekta, Parking servis Beograd, pokrenuo je proces uređenja obale Savskog jezera i Čukaričkog rukavca. Konkurs za izradu glavnog projekta iskopa i refuliranja Čukaričkog rukavca sa upravljanjem opasnim otpadom, za potrebe čišćenja dna i obala Čukaričkog rukavca i plovnog puta reke Save u Beogradu je raspisan. Rok za podnošenje prijava je 21. januar 2009. godine, kada će se i znati ko je dobio posao.

Lokacija predviđena za izgradnju marine "Ada Ciganlija" zahvata površinu od 14,16ha. Vodena površina zauzima oko 7,60ha (54%), a kopneni deo marine, ostatak od 6,56ha (46%). Sa ovakvim odnosom vodenog i kopnenog dela, reklo bi se da se marina "Ada Ciganlija" gotovo idealno uklapa u svetske proseke (55%-45%). Međutim, znatan prostor kopnenog dela marine već je zaposednut javnim komunikacijama (Savski kej uz ul. Radničku, pešačke staze, biciklistička staza i sl.), odnosno vodoprivrednim i drugim infrastrukturnim objektima (obaloutvrda, nasip na Adi, kanalizacioni kolektori uz Radničku ulicu i dr.), čime se redukuje ili ograničava korišćenje kopnenog dela lokacije marine.

Specifičnost lokacije je da pripada zoni neposredne zaštite izvorišta beogradskog vodovoda, ali i sportsko-rekreativnoj zoni "Ade Ciganlije", koja predstavlja jedno od najreprezentativnijih područja u Beogradu, sa izuzetnim prirodnim i vizuelnim kvalitetima.

Marina "Ada Ciganlija" trebalo bi da bude prvi primer prave marine na našim rekama, koja će, zbog blizine Dunava, imati i internacionalni značaj.

Marina "Ada Ciganlija" ima dve celine: vodenu površinu - akvatoriju i kopneni deo - teritoriju.

Akvatorija marine sastoji se od prostora za privez plovila - tzv. sidrišta i prostora za prilaz, manevar i druge nautičke radnje plovila - tzv. plovnih kanala.

Izgradnja i uređenje marine u Čukaričkom rukavcu, značajan je i obiman investicioni poduhvat. Planira se njegova realizacija u tri etape građenja.

Okončanjem poslednje, treće faze, marina "Ada Ciganlija" dostigla bi projektovani kapacitet od: 600 vezova za plovila svih kategorija do 18m dužine na akvatoriji i 430 mesta za plovila na suvom, od čega 70 mesta u zatvorenom hangaru.

(napomena : tekst i fotografije su preuzeti sa sajta Parking servisa Beograd)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE