NavMenu

Šta sve treba da znate ako planirate da kupite stan u Grčkoj

Izvor: Blic Petak, 27.04.2018. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Irina Milošević)
Interesovanje građana Srbije za kupovinu nekretnina u Solunu raste poslednjih godina, a isti trend beleži se i ovog proleća.

Mnogo je razloga zbog kojih se naši građani odlučuju za kupovinu stanova u Grčkoj.

- Interesovanje traje poslednjih nekoliko godina zbog prihvatljivih cena koje su najniže još od velike ekonomske krize. Naši građani žele da obezbede sebi nekretninu i tako relativno jeftino letovanje narednih godina. Takođe, neki kupuju stanove za svoju decu koja studiraju u Solunu. Naravno, kupovina može biti i veoma dobra investicija, jer se uložen novac može vratiti kroz izdavanje - kažu za Blic u Generalnom konzulatu u Solunu.

U našem konzulatu nemaju tačnu evidenciju o tome koliko građana Srbije se odlučilo na ovakvu investiciju, jer se ugovori rade pojedinačno i niko nije u obavezi da o tome obaveštava naše predstavništvo.

Osim Srba, stanove i apartmane u grčkim letovalištima masovno kupuju i Rusi, Bugari i Kinezi, a od prošle godine primećen je čak i rast kupaca iz Turske.

Cena nekretnina u Grčkoj su izrazito povoljne, pa tako stanovi u Solunu spadaju u one jeftinije, a u oglasima ima dosta nekretnina koje se pordaju na ostrvu Krf. Tako se na primer, stan od 70 kvadrata u Solunu prodaje za neverovatnih 24.000 EUR. Stan od 42 kvadrata na Krfu je malo skuplja varijanta i iznosi ravno 50.000 EUR. Međutim, za 15.000 EUR može se kupiti i 67 kvadrata u Solunu, a nešto skuplja je garsonjera od 22 kvadrata na Olimpijskoj obali, i iznosi 22.000 EUR.

Advokat iz Soluna Dimitris Bilis, koji govori srpski jezik i koji često posreduje pri kupovini stanova između Grka i Srba, objašnjava koji je put do nekretnine na obali grčkog mora.

On kaže da svoje klijente iz Srbije savetuje da prvo provere legalno stanje stana pre bilo kog davanja avansa.

- Posle provere klijentima otvaram poreski grčki broj - takozvani AFM (srpski PIB), zatim uz koordinaciju sa notarom spremam i ulažem za kupca poresku prijavu, plaćam porez na kupoprodaju, vadim overenu poresku prijavu, spremam sa notarom kupoprodajni ugovor i takođe vršim uslugu tumača-prevodioca tokom potpisivanja ugovora tako da kupac ne mora posebno da plaća uslugu prevođenja - objašnjava Bilis za portal Grčkainfo.

Osim toga, nastavlja on, potrebno je pripremiti ugovor preveden na srpski jezik, uknjižbu nekretnine kod nadležnog katastra i prijavljivanje na ime kupca kupoprodaju na poreskom sajtu Grčke (E 9 obrazac).

Ovaj advokat savetuje kupce iz Srbije da ne kupuju stan pre prethodne provere i da ne žure. Treba da vode računa o tome da pojedini preprodavci stanova (koji nisu legalne agencije) ubrzavaju kupce da potpišu kupoprodajni ugovor u roku od nedelju ili 15 dana, po principu "dođi-kupi-izvolite sledeći".

- Tada se kupcima pre potpisa ugovora sakriva činjenica o nekom nedostatku nekretnine, a to se saznaje tek kasnije kada više ništa ne može da se promeni i ispravi po tom pitanju. Lično proveram svu papirologiju stana pre kupoprodaje, kako onu iz katastra tako i onu povezanu sa dozvolom izgradnje stana ili kuće. Ali za to treba vremena - kaže on.


Takođe i prodavcu treba vremena da spremi svu neophodnu papirologiju kako treba. Zbog toga ne treba žuriti i očekivati da se kupoprodaja realizuje u roku od samo par dana.

Poreske olakšice

Kupci iz Srbije treba da znaju da kao građani iz inostranstva imaju poresku olakšicu i plaćaju samo vanredni porez svojine nekretnine, takozvani porez ENFIA preko obrasca E 9, a ne plaćaju paušalni porez svojine preko obrasca E 1, koji plaćaju ostali stanovnici Grčke.

Porezi na godišnjem nivou nisu veliki i iznose najčešće 3 do 4 EUR po kvadratnom metru stana.

Produženje boravka u Grčkoj

Kada kupe stan u nekom od letovališta Grčke, naši građani i dalje imaju pravo da u ovoj zemlji borave 6 meseci godišnje, odnosno najviše 90 dana vezano. Advokat Bilis međutim kaže da ne postoji mogućnost da se to promeni.

- Nažalost za sada ne postoji mogućnost da se ovaj rok produži. Samo u slučaju da neko kupuje nekretninu čija vrednost je minimum 250.000 EUR, onda kupac može da uloži molbu za dozvolu boravka u Grčkoj na pet godina. Postoji mogućnost dozvole boravka u Grčkoj na dve godine, koja može posle da se produži, ali je potrebno da kupac položi depozit na grčki bankarski račun u visini od 48.000 EUR - ističe Dimitris Bilis.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.